Predsjednik Matice Srpske Dragan Stanić svečano je večeras u Galeriji Andrićevog instituta u Andrićgradu otvorio izložbu arhivske građe „Mlada Bosna i Sarajevski atentat“ koja svojom edukativnošću na najbolji način oslikava prilike uoči, za vrijeme i nakon Sarajevskog atentata.

Obraćajući se brojnim posjetiocima, Stanić je posebno naglasio da se Srbi nikada nisu pokoravali osvajačima, što je u praksi dokazano bezbroj puta, pa i u slučaju Sarajevskog atentata.

On je naglasio da je ovo izuzetno vrijedna i dokumentarno bogata izložba, čiji je autor Bojan Stojnić, pomoćnik direktora Arhiva Srpske iz Banjaluke.

izlozba-2

Stojnić je istakao da je izložba podijeljena na pet tematskih cjelina i sadrži dokumente koji ne dozvoljavaju da se falsifikuje istorija.

Najvrijedniji eksponati na samoj izložbi su prepiske između članova „Mlade Bosne“, te izvještaji o stradanju srpskog naroda u BiH za vrijeme Prvog svjetskog rata, a ono što predstavlja posebnu arhivsku vrijednost su fotografije, koje prikazuju vješanja po BiH i zatvaranja po koncentracionim logorima.

Stanić je najavio da će posjetioci Andrićgrada u Višegradu ovu izložbu, kojom se obilježava 100 godina od izbijanja Prvog svjetskog rata, moći vidjeti do 20. septembra.

izlozba-1

Istovremeno, izložba kreće i po Srbiji. Prva destinacija je Beograd, gdje će biti postavljena 15. septembra u Arhivu Jugoslavije, a otvoriće je Nebojša Radmanović, srpski član Predsjedništva BiH“ , potvrdio je Stojnić.

Na svečanom otvaranju izložbe kraćim besjedama publici su se obratili i član Upravnog odbora Andrićevog instituta Borivoje Milošević, direktor Arhira Srpske Dušan Popović i jedan od osnivača pokreta „Pozitivna Srpska“ Dalibor Račić.

Oganizator izložbe je pokret „Pozitivna Srpska“ iz Banjaluke.

Slavko Heleta