Povodom obilježavanja 100. godina od izbijanja Prvog svjetskog rata, Arhiv Republike Srpske u saradnji sa Pokretom Pozitivna Srpska – kao organizatorom i pokroviteljem događaja, u subotu 30. avgusta 2014. godine s početkom u 18:00 časova, u Andrićgradu – Andrićev institut, otvoriće izložbu pod nazivom „ Mlada Bosna i Sarajevski atentat“.

Riječ je o izložbi autora Bojana Stojnića, koja govori o sarajevskom atentatu.Izložba je podjeljena u pet tematskih cjelina i sadrži dokumente koji ne dozvoljavaju da se falsifikuje istorija.

Najvrijedniji eksponati na samoj izložbi su prepiske između članova „Mlade Bosne“, te izvještaji o stradanju srpskog naroda u Bosni i Hercegovini za vrijeme Prvog svjetskog rata, a ono što predstavlja posebnu arhivsku vrijednost su fotografije, koje prikazuju vješanja po BIH i zatvaranja po koncentracionim logorima.

Izložbu prati ilustrovani dvojezični katalog, na srpskom i engleskom jeziku.

Autor izložbe je pomoćnik direktora Arhiva Srpske mr Bojan Stojnić, a istoj će u Andrićgradu prisustvovati ugledni gosti i predstavnici političkog, kulturnog, sportskog i javnog života Republike Srpske i Bosne i Hercegovine.