U Andrićgradu danas je počeo dvodnevni naučni skup o temi „Srpska književnost i Prvi svjetski rat“, u organizaciji Odjeljenja za književnost Andrićevog instituta povodom 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Velikog rata.

Namjera organizatora je da se na ovom skupu, na osnovama savremenih naučnih saznanja, sagleda srpska književnost koja je nastajala u vrijeme Velikog rata, kao i književno stvaralaštvo autora koji su pisali u poratnom periodu inspirisani dešavanjima u vezi sa povodima, trajanjem ili posljedicima Prvog svjetskog rata.

Profesor Adrijana Marčetić iz Beograda istakla je da je Gavrilo Pricip za pisca Miloša Crnjanskog bio i junak hajdučke krvi, čovjek koji donosi novu energiju i revolucionarno shvatanje patriotizma boreći se za svoj narod.

Marčetićeva je naglasila da je Crnjanski u pjesmi „Spomen Principu“, o kojoj je i govorila na ovom skupu, slavio Principov poduhvat kao čin oslobođenja naroda od tiranije i tlačenja koji donosi slobodu.

Profesor Jasmina Mitrović-Marić kaže da je književnik i dramski pisac Ljubomir Simović davne 1974. godine dramom „Čudo u Šarganu“ poručio da se još tada trebalo baviti odbranom svojih srpskih perjanica zaslužnih u bitkama u Prvom svjetskom ratu, ali i žrtvama i to ne samo vojničkim nego i civilnim koje su pobili okupatori.

Šef odjeljenja Andrićevog instituta za književnost Aleksandra Vraneš ocjenjuje da će naučne istine iskazane na skupu u Andrićgradu uticati na duhovnost srpskog naroda i djelovati na prihvatljiviji način na sve slušaoce, više nego ijedna naučna studija.

Ona je najavila da će Odjeljenje za književnost Andrićevog instituta organizovati ljetnu školu u Andrićgradu za studente svih univerziteta o temi „Prvi svjetski rat i književnost“.

Poslije ovog naučnog skupa, u čijem radu učestvuje 20 profesora i predavača, biće objavljen Zbornik radova svih učesnika.

Izvor: SRNA