U sklopu  izgradnje kompleksa Andrićgrada u Višegradu umjetnica iz Beograda magistar slikarstva Bisenija Tereščenko, uradila je antologijski mozaik sa likom Gavrila Principa i osam mladobosanaca na zidu zgrade bioskopa „Doli Bell“.

Mozaik se, kaže Risto akademski slikar koji u Andrićgradu radi na njegovoj ugradnji zajedno sa Milanom Anđušićem i Dejanom Misitom, radi onako kako se radio i stotinama godina unazad.

To je odnos između dvije kockice ili dvije riječi, to je poezija. Elementi u kompoziciji daju vrijednost ovog djela. To je prepoznao Emir Kusturica koji ima veliki osjećaj za vrijednost i dugotrajnost nečega. On je vidio vrijednost u ovom mozaiku zbog toga nas  je i pozvao da ga  uradimo ovdje u glavnoj ulici Andrićgrada“, – ističe ovaj umjetnik.

Mural posvećen Gavrilu Principu skreće pažnju posjetilaca svojom atmosferom. Mozaik oslikava događaj koji nije vesele prirode. Lica mladobosanaca su strogo ozbiljna, oni stoje iza Gavrila. To su direktni ili indirektni učesnici sarajevskog atentata od Nedeljka Čabrinovića, Veljka i Vasa Čubrilovića, Danila Ilića, Trifka Grabeža, Milenko Jovanović i Mihaila Pušare i Bogdana Žerajića“,  – kaže  Vujinović.

Vijenac za Gavrila

Gavrilov lik plijeni plavim očima. Režiser  Emir Kusturica, čije ideje oživljavaju  Andrićgrad, kaže da je poruka ovog mozaika da pokaže da ti mladići nisu mogli biti ubice i teroristi, kako ih neki žele predstaviti u svojim ideologijama. On navodi da ni Hitler niti bilo koji Izetbegović koji bude, neće moći da odnese ovaj ogroman mozaik posvećen junaku kojeg danas pod pritiskom pokušavaju predstaviti kao teroristu.

Podsjećamo, spomen ploču Gavrilu Principu su 1992 godine maljem uništili pripadnici Armije BiH. Tada su uništili i Principove otiske stopa na mjestu atentata koje su se nalazile ispred muzeja. Slično se desilo i po dolasku njemačkih trupa u Sarajevo 1941 godine, kada su okupatorske  snage, zajedno sa ustašama skinule spomen ploču Gavrilu Principu o čemu postoji i dokumentarni  filmski snimak.

U donjem desnom uglu murala stoji napisano ćiriličnim pismom: „Naše će sjene hodati po Beču, lutatu po dvoru i plašiti gospodu... riječi koje je  izgovorio mladi Gavrilo dok je bio zatočen u tamnici u Terezinu.

Radovi na mozaiku će biti okončani za nekoliko dana, sve će biti spremno do Vidovdana. Cijeli projekat je rađen pod vođstvom  magistra slikarsta iz Beograda, Bisenije Tereščenko, a u projektu su učestvovali i akademski slikari, poznati mozaičari Olivera Nikolić, Jelica Durković, Maja Đurović, Tatjana Benderać-Vučićević, Gordana Jovanović i Josipa Miletić.

Mira Andrić