ISTORIJAT I ZNAČAJ ZAGORSKE SRBIJE

 U čitaonici knjižare „Ili Ili“, kompleksa Andrićgrad u Višegradu, u petak veče pred ljubiteljima istorije i književnosti predstavljen je Zbornik radova sa istraživačkog skupa „Zagorska Srbija ili Zagorje“, održanog u Kalinoviku, maja mjeseca 2013. godine.

 Književnik Nedeljko Žugić iz Pala je podsjetio na izuzetni naučno-istraživački rad istorika Petra Aškrabe-Zagorskog iz Foče, koji je bio inicijator i organizator ovog naučnog skupa, na kome je podnijeto 15 naučnih radova, koji su objavljeni u ovom Zborniku, a koji su obradili  istoriju Zagorske Srbije od prije 2500 godina, koja se prostirala na prostoru od sliva Povardarja do izvorišnog Posavlja.

 -„Zbornik radova istraživačkog skupa „Zagorska Srbija ili Zagorje“ je prva, od do sada 14 Aškrabinih objavljenih djela, koja nije rezultat njegovog samostalnog rada, već svojevrsna matrica provjere njegovog naučnog i upornog istraživanja o istoriji Srba“, – naglasio je Žugić.

 Jedan od učesnika ovog skupa, profesor istorije Boris Cicović iz Foče, podsjetio je da su eminentni učesnici, kroz svoje radove, potvrdili istraživanja Petra Aškrabe-Zagorskog o starosti, postojanju i značaju Zagorske Srbije.

zagorska-srbija-ili-zagorje-u-andricgradu 

On je prisutne upoznao sa mišljenjem Akademika, profesora dr Jovana I. Deretića, iznijetog na skupu u Kalinoviku, „da je termin Zagorska Srbija upotrebljavan najčešće od petog do devetog vijeka i odnosio se na prostore današnje Bosne i Like“. 

 Autor brojnih knjiga o istoriji Srba, Petar Aškraba-Zagorski je podsjetio da je ovaj naučni skup organizovan u Kaliniviku, jer je upravo u njemu bilo prestono mjesto Zagorske Srbije.

U školama se to ne pominje jer „ometa lažnu istoriju“, – rekao je Aškraba, dodajući da se ovaj Zbornik nadopunjuje  na njegovih 14 predhodno objavljenih knjiga.

 On je podsjetio da je u svojim knjigama do sada objavio oko 1000 izvornih srpskih riječi, nepoznatih zvaničnoj istoriji, bez pravopisne obrade.

 Aškraba je najavio još veći naučni skup o Zagorskoj Srbiji, kao i svoju 15-tu istraživačku knjigu pod naslovom „Kosovo“.

Slavko Heleta