OD IDEJE DO NEIMARSKOG PODVIGA

ANDRIĆGRAD – Nebrojeni novinari i hroničari, bukvalno sa svih strana svijeta, pratili su u protekle tri godine, slikali i pisali o gradnji kompleksa Andrićgrad, na ušću Rzava u Drinu, u Višegradu.

1-Visegrad-usce-Rzava-u-Drinu

Višegradski hroničari imali su sreću da gradnju ovog kompleksa prate svakodnevno, jer im je ovo gradilište, za razliku od drugih, uvijek bilo dostupno i naravno interesantno.

Iz mnoštva tekstova i na hiljade fotografija, za ovu priliku, ovaj reportažni zapis uz odabrane fotose, je svojevrsno podsjećanje na tri godine neimarskog podviga brojnih graditelja iz Višegrada i njegovog idejnog tvorca, režisera Emira Kusturice.

2-Kusturica-promovise-projekat-Andricgrad-28.2.2011.

Priča o renesansnom gradu od kamena u Višegradu je počela 5. januara 2011. godine, na promociji programa obilježavanja 50. godina od uručivanja nobelove nagrade za književnost Ivi Andriću, a zatim je projekat ovog zdanja predstavljen 28. februara 2011. godine.

3-Predsjednik-RS-Milorad-Dodik-i-Emir-Kusturica-temelji

Bilježimo, tako, da su 19. juna 2011. godine, na tek ograđenom „Ušću“, kamene temeljce za buduće objekte položili predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik, i većinski vlasnik Andrićgrada, Emir Kusturica.

 5-Bageri-uz-Karminu-Buranu-28.6.2011.

Na Vidovdan 2011. godine velikim performanskom, u kome su učestvovali hor i simfonijski orkestar Radio televizije Srbije, koji su izveli dijelove opere Karla Orfa „Karmina Burana“, uz pratnju zvukova građevinskih mašina, započeli su prvi zemljani radovi na lokalitetu budućeg Andrićgrada.

6-Kusturica-besjeda-na-ceremniji-pocetka-gradnje-Andricgrada

Slijedi faza zidanja kamenih fasada, u kojoj je gradnju ovog kompleksa  karakterisalo izuzetno interesovanje turista.

7-pocelo-zidanje-kamena-20.4.2012.

Tako 20. februara 2012. godine bilježimo prvu organizovanu posjetu turista iz Vojvodine.

8-Prva-organizovana-turistička-posjeta-Andrićgradu-Vojvođani-2.2.2012.

Već 30. decembra 2012. godine, uz prisustvo brojnih gostiju, svečano je otvorena glavna ulica „Mlade Bosne“, sa brojnim sadržajima, a nedugo potom, 19. januara 2013. godine, uz neviđenu medijsku pažnju i prisustvo brojnih poklonika Kusturica je u Andrićgradu dočekao čuvenu glumicu Moniku Beliči, sa kojoj snima svoj najnoviji igrani film.

Monika-Beluci-u-Andricgradu

Neimari u Andrićgradu, kvalitetom i brzinom gradnje, posebno su se istakli na gradnji hrama Svetog Cara Lazara, kao i upravne zgrade Zavisnog preduzeća „Hidroelektrane na Drini“.

13-Krov-na-hramu-Svetog-Cara-Lazara-10.6.2013

Sa monumentalnim bistama u Andrićgrad su se „uselili“ Ivo Andrić, 2012, i Petar Drugi Petrović Njegoš, 2013. godine.

17-Spomenik-Andricu-i-Njegosu

U punoj fazi gradnje, 16. jula 2013. godine Andrićgrad je posjetio aktuelni predsjednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, a 30. januara 2014. godine najpopularniji Srbin današnjice i jedan od najboljih tenisera svijeta, Novak Đoković.

vucic-novak-u-andricgradu

Između navedenih datuma i događaja brojni graditelji u Andrićgradu zabilježili su još brojnije rekorde, bez čega ovaj kompleks nebi bio tako brzo i kvalitnjetno priveden svojoj planiranoj namjeni.

U Andrićgradu su se odavno, uporedo sa gradnjom, odvijale brojne i raznovrsne kulturne priredbe i manifestacije, Andrićev institut je okosnica istraživanja vezanih za 100 godina od prvog svjetskog rata, a skoro pokretanje Panslovenskog univerziteta i univerziteta lijepih umjetnosti na ušće Rzava u Drinu dovešće uskoro studente sa raznih strana svijeta.

Prisjetimo se, ovom prilikom, da je u više navrata Emir Kusturica pojašnjavao „da će Andrićgrad biti odraz vremena i istorije koja nam nije dozvolila da se Višegrad davno razvije“.

19-Andricgrad-panorama

Podsjećamo, takođe, da je Kusturica, kao autor Drvengrada na Mećavniku, u susjednoj Mokroj Gori, „vlasnik“ jedne od najprestižnijih nagrada za arhitekturu, a da su i pojedini dijelovi Andrićgrada već dobili slična priznanja.

Na Vidovdan ove, 2014. godine, tri godine od početka gradnje, što je svojevrsni rekord, svečano će se otvoriti „velika umjetnička i životna pozornica“, uz prigodan program kojim će Srbija i Republika Srpka slaviti ideale Gavrila Principa i njegovih Mladobosanaca.

Nema sumnje da je već i da će Andrićgrad, kao istinsko zdanje posvećeno književniku i nobelovcu Ivu Andriću i njegovom neprolaznom djelu, biti kultno mjesto okupljanja, saborovanja, učenja, prezentacija, festivala, odmora, susretanja, sjećanja i druženja.

Slavko Heleta