Građevinski radovi koji se izvode unutar crkve cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu privode se kraju. Zahvaljujući vrijednim rukama i umijeću neimara iz Aranđelovca, uspješno su završeni radovi na popločavanju poda granitom koji  potiče iz Pakistana i Indije. Ploče se obrađuju u firmi „Šumadija-granit“ u Aranđelovcu.

 „Prema  nacrtu, nakon poda pristupilo se oblaganju bočnih zidova u visini do 80 centimetara, granitom u tamno smeđoj boji. Uporedo radimo i na oblaganju šest nosivih stubova  kamenom  svjetlije boje. U Aranđelovcu se izrađuje „Časni presto“ od mermera Karara, koji je dovežen iz Afrike i koji će biti jedan od najvažnijih elemenata u oltaru“, – ističe rukovodilac radova u unutrašnjem uređenju hrama  Dragoslav Mihailović.

Poplocavanje-crkve-u-Andricgradu-2

Šef gradilišta u Andrićgradu Radomir Stojić, naglašava da radovi teku planiranom dinamikom i da će 23. juna biti postavljen  ikonostas, rad u duborezu, koji se trenutno nalazi u Beogradu na finalnoj pozlati.

Poslednji segment u unutrašnjem ukrašavanju crkve jeste freskopisanje zidova koje će početi odmah nakon proslave Vidovdana.

Taj posao će biti  izvođen u više faza jer zahtijeva kvalitet  i dugovječnost. U pitanju je oko hiljadu kvadrata freski“, – poručuje Stojić.

Kako je najavljeno iz SPC u prelijepom ambijentu hrama cara Lazara,  na  Vidovdan  će biti  služena sveta arhijerejska liturgija koju će predvodoti njegova svetost patrijarh srpski Irinej uz sasluženje više arhijereja, sveštenstva i monaštva Srpske pravoslavne crkve.

Prvu arhijerejsku liturgiju u ovom hramu služio je vladika zahumsko-hercegovački Grigorije na Vidovdan 2013. godine, kada je obilježena i druga godina od početka gradnje Andrićgrada.

Mira Andrić