Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica izjavio je da je akt tiranoubistva, odnosno Sarajevski atentat koji je označio oslobađanje naroda u BiH od kmetstva i viševjekovnog ropstva, bio motiv za početak gradnje Andrićgrada, koji će zvanično, nakon tri godine gradnje, biti otvoren na Vidovdan – 28. juna.

 Centralna tačka otvaranja biće otkrivanje mozaika – murala sa likovima učesnika atentata. Tog dana u Andrićgradu će biti ponuđeni brojni kulturni sadržaji – od prikazivanja filma češkog režisera Andreas Prohaska „Atentat u Sarajevu 1914.“ do promocije knjige istoričara Miroslava Perišića, na kojoj će javnosti biti prezentovani važni dokumenti o pozadini početka Velikog rata.

Na promociji knjige našeg istoričara Perišića pokazaćemo dokument komandanta glavnokomandujućih snaga Austrougara, na kom piše kako oni treba da završe sa nama Slovenima, a da u stvari treba da naprave da smo kao mi krivi„, – rekao je Kusturica.

Kusturica je najavio da će biti predstavljeni i portreti svih koji su na bilo koji način „doticali“ atentata, te otvorena Galerija „Ivo Andrić„.

Planom proslave predviđeno je da u kasnijim večernjim časovima bude izvedena rekonstrukcija ubistva, koja će izgledati tako što će Franc Ferdinand dži-pi-esom biti naveden na mjesto atentata, a „mladobosanci“ će ga, prema scenariju, čekati na nebu.

Planirano je da u samoj završnici proslave bude upriličeno scensko suđenje Gavrilu Principu.

Na kraju obilježavanja, na Njegoševom trgu, na platou ispred crkve Lazarica, biće održan veliki koncert na kome će vidovdansku noć svojom muzikom oplemeniti proslavljeni srpski violinista Nemanja Radulović u pratnji Beogradske filharmonije.

Izvor: SRNA / Foto: Tanjug