Idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica izjavio je večeras na svečanoj akademiji povodom 100 godina od Prvog svjetskog rata da je Gavrilo Princip junak srpskog naroda, jedan od onih koje su u istoriji često pogrešno doživljavali i stavljali tamo gdje mu nije mjesto.

Ja sam se dugo pitao šta bi bilo da je Štraus vidio da je Gavrilo imao plave oči, da li bi se pjesma ‘Na lijepom plavom dunavu’ zvala ‘Na lijepim plavim očima’. Večeras, cijela planeta može da slavi zaraznu riječ – sloboda , naglasio je Kusturica otvarajući program u Andrićgradu.

Akademik Matija Bećković istakao je da je današnji skup u Andrićgradu kod Višegrada najmasovniji, najljepši i najradosniji sabor u istoriji grada Višegrada.

On je podsjetio da je srpski narod nedavno proslavio 900 godina od rođenja Stevana Nemanje, oca srpskog pravoslavlja, države i slobode, a da je devet vijekova poslije Emir Kusturica podigao Andrićgrad.

Andrićgrad nije ništa drugo nego obretenije glave cara Lazara, ali ne samo to, nego i obretenije poezije Ive Andrića koji je simbol sveukupnog stvaralaštva. U ovom gradu se ukrštaju visoka kultura i nepokolobljiva vera. Ovo je grad gde su ponovo zbraćeni Mehmed i Makarije, paša i patrijarh srpske crkve, obnovitelj Pećke patrijaršije koja je stavila srpski narod pod jedan krov i taj krov traje do dana današnjeg, -  istakao je Bećković na akademiji.

On je podsjetio na riječi patrijarha Pavla, koji je govorio da car Lazar nije imao ništa protiv carstva zemaljskog, ali kada je morao da bira između zemaljskog i nebeskog – izabrao je nebesko i to je najdalekosežniji izbor u srpskoj istoriji i subini.

To se dogodilo pre 625 Vidovdana, koji je srpski praznik od pamtiveka, a taj dan je sve od tada ostao ono što slavimo, a to je da je Crkva jedan krov, Vidovdan jedan dan, Kosovo jedno polje, božur jedan jedini cvet, – naveo je Bećković.

On je napomenuo i da je srpski narod proslavio 200 godina od rođenja Petra drugog Petrovića Njegoša, da obilježava i 150 godina od smrti Vuka Karadžića i 120 godina od krunisanja kralja Petra prvog, kao i 80 godina od ubistva kralja Aleksandra Karađorđevića, vrhovnog komandanta srpske vojske u Prvom svjetskom ratu.

Slavimo i 100 godina od početka Prvog svetskog rata koji je oglasio pucanj maloletnog G.P. čije je ime i prezime, kako je napisao Miloš Crnjanski, sastavljeno od imena jednog arhangela i jednog načela“ , – rekao je Bećković.

On je dodao da se obilježava i 100 godina od smrti Jovana Skerlića, 100 godina od rođenja Branka Ćopića, 70 godina od smrti Nikole Tesle i Jovana Dučića.

Svaki dan je jedna godišnjica i jedna zadušnica, a sva ta imena su žilište na kojima počiva srpski narod i njegova sudbina, – poručio je Bećković.

Izvor: SRNA