U Andrićevom inistitutu u Andrićgradu danas je predstavljen Zbornik radova „Njegoš u Andrićgradu“ koji je pripremilo Odjeljenje za književnost Andrićevog instituta.

Riječ je o deset naučnih radova koji su bili predmet interesovanja naučnog skupa povodom 200 godišnjice rođenja Petra Drugog Petrovića Njegoša koji je održan u Andrićgradu od 16. do 18. decembra prošle godine.

Urednik Zbornika Mladenko Sadžak na promociji je dao naglasak zadacima Odjeljenja za književnost Andrićevog istituta od kojih je naveo da će se baviti temama izučavanja srpskog jezika i kulture kroz projekte „Ivo Andrić i srpska književnost 20. vijeka“, zatim „Srpska književna tradicija u Republici Srpskoj“ i „Kultura i duhovnost“.

On je istakao da će se ovi projekti realizovati kroz simpozijume, seminare, naučne skupove i promocije i najavio da će se već sledeće sedmice u Andrićevom insitutu održati simpozijum o Branku Ćopiću.

Profesor Duško Pevulja je podsjetio da je ova promocija treći čin priče o Njegošu u Andrićgradu istakvaši da je prvi bio podizanje spomenika najvećem srpskom pjesniku a drugi održavanje naučnog skupa o njemu u gradu od kamena.

– „Autori priloga u Zborniku su istaknuti naučni radnici iz Niša, Beograda, Istočnog Sarajeva i Banja Luke koji su u njima potencirali složenost i slikovitost Njegoševe filozofske misli“ , – rekao je Pevulja.

Pevulja je naveo da je u tim radovima na najistaknutijem mjestu bio Njegošev „Gorski vijenac“ a posebno ženski likovi u njemu, lik igumana Stefana i priča o prvim prevodima velikog pisca na ruski jezik.

Zoran Arsović iz Banja Luke je poručio da nas Njegoš uči kako se odnosimo prema vlastitoj istoriji.

– „Njegoš je vidalac, on vidi svjetlost i u najcrnjoj tami, njegova misao je zavjet“ , – zaključio je Arsović.

On je konstatovao da u srpskom jeziku posrćemo što je znak da se, kako je rekao, raspršujemo.

Promociji Zbornika radova „Njegoš u Andrićgradu“ prisustvovao je i slavni srpski režiser Emir Kusturica.

SRNA / Radoje Tasić