Već nekoliko godina Udruženje književnika Srbije u sardanji sa mnogim slovenskim zemljama organizuje manifestaciju „Dani Ćirila i Metodija“.

 Prvi put manifestacija je prešla preko Drine i na dan ovih  svetitelja održana u Andrićgradu u Višegradu i to zahvaljujući prestavništvu RS u Beogradu, kazao je književnik Miodrag Jakšić.

 - „Ćirilo i Metodije su jedni od najznačajnihih svetitelja koji spajaju sve Slovene. Kroz naše pjesme i druženje mi promovišemo njihovo delo i tragove njihovog delovanja. Tako da ova sveslovenska manifestacija ima svoj život i postajemo sve više svjesni koliko smo potrebni  jedni drugima“, – rekao je Jakšić.

Ivan Čarota iz Bjelorusije je govorio  da je Gospod Slovene nagradio velikim bogatsvom i utvrdio ih kao narod Božiji. Za sebe je rekao da je srećan što mu je Bog za braću dao Srbe i da se ponosi time.

- „Mi sada prebivamo u nekom stremljenju da uđemo u evropski dom, ali mi nikada iz njega nismo ni izlazili. Evropa ne može da bude potpuna bez nas Slovena“, – istakao je književnik  iz Bjelorusije, koji se već 43. godine bavi  i srbistikom.

On kaže da naslijeđe koje slovenski narodi imaju od  svetitelja Ćirila i Metodija predstavlja jezgo koje ih ujedinjuje.

- „Jako nam je  potrebno slavenoljublje, rodoljublje i bratoljublje, jer to su želejli i naši Ćirilo i Metodije u njihovoj  misiju prosvjećivanja  naroda“.

 Na akademiji zahvalnosti svetim Ćirilu i Metodiju u velikoj sali bioskopa u Andrićgradu, Čarota je starješini hrama Cara Lazara jereju Sredoju Andriću poklonio ikonu Sv.Ćirila i Metodija sa posvjetom.

 Svoje stihove govorili su  Nataša Švikart -Žumer iz Slovenije, zatim  Miodrag Jakšić iz Beograda, Nikolaj Šopov iz Bugarske, pjesnikinja Irena Miletić i Duško M. Petrović iz Republike Srpske a Petja Šopov iz Bugarske je otpjevala himnu Ćirilu i Metodiju. Baladu uz gitaru  pjevao je Bane Ostojić, frontmen  pop-rok grupe „Zarđali ekser“.

Mira Andrić