U Multipleksu „Dolly Bell“ u Andrićgradu od 23. do 25. aprila održaće se „Dani ruskog filma“ . Ruski filmski festival je važan događaj na putu upoznavanja srpskog naroda sa kulturom bratske Rusije i prva je takva manifestacija organizovana u Andrićgradu.

Festival će biti otvoren u srijedu 23. aprila sa početkom u 19 časova projekcijom filma  „Ostrvo“ , a publici će se u ime Andrićgrada predstaviti režiser Emir Kusturica kao i članovi ruske Ambasade i sveštenstvo Srpske Paravoslavne Crkve.

Program Festivala obuhvata nove igrane i animirane filmove ruskih filmskih umjetnika pa će tako publici u Andrićgradu biti predstavljeno pet igranih filmova i dva animirana filma za najmlađe.

Riječ je o filmovima iz kategorije najkvalitetnijih ruskih ostvarenja, od kojih su neki nominovani i za „Oskara“ , prestižnu nagradu u filmskoj umjetnosti.

Ljubitelji ruskog filma će u trajanju od tri dana moći da pogledaju filmska ostvarenja „Ostrvo“ ,  „Deveta Četa“ , „Čudo“ , „Olimpius Inferno“ i „Pop“ kao i dva animirana filma „Dobrinja Nikitić i Zmaj Gorinić“ i „Knez Vladimir“ . Ulaz za sve projekcije je besplatan.

Filmom  „Pop“ režisera  Vladimira Hotinenka 25. aprila 2014. godine biće zatvoreni „Dani ruskog filma“ u Andrićgradu.

ruski filmovi