Dokumentarni film „Lauš“ koji je inicirala i za koji režiju i scenario potpisuje Branka Bešević Gajić premijerno će biti prikazan beogradskoj publici 22. februara u Sava centru.

Film govori o jednom preseku vremena koje je doprinelo tragediji koja se dogodila u životu umetnika Žarka Lauševića, o pojavi višestranačkog sistema, nacionalizma, šta je značila predstava „Sveti Sava“ u tom periodu, zašto je glavni akter ove priče nosio pištolj sa sobom, o njegovom životu pre i posle tragedije 1993. godine, kada je nakon svađe u kafani u Podgorici u samoodbrani usmrtio dve i ranio jednu osobu, zbog čega je osuđen na 15 godina zatvora.

Ovaj projekat ima izuzetan kulturološki značaj jer predstavlja ličnost koja je zauzimala posebno mesto u jugoslovenskoj kinematografiji. Baveći se njegovom sudbinom, film se zapravo bavi svima nama i predstavlja dokument jednog vremena.

- Film „Lauš“ istražuje fenomen vrlo kompleksne ličnosti i teškog vremena koje je donelo dosta posledica i koje je uzrok mnogih nedaća koje su nas kao društvo zadesile. Mislim da smo napravili poučan i autentičan film koji priča priču o čoveku, koji je u istom trenutku velika zvezda, izuzetna ličnost, krivac, ubica, žrtva, osuđenik, begunac, pisac, slikar i iskonski pokajnik. Govorimo o tome zašto smo ga izgubili, koji je uzrok njegovog nestanka i šta je to što nas najviše dotiče, pridobija i ostaje kao trajna vrednost. Ovim filmom smo pokušali da odgovorimo na pitanja šta se zapravo dogodilo, šta je uzrok tragedije, zašto i na koji način se našao pištolj u rukama jednog umetnika – istakla je rediteljka Branka Bešević Gajić.

„Lauš“ je rađen tri i po godine i kombinacija je igranih, retoričkih i dokumentarnih segmenata. Igrani delovi, govore o težini koja pritiska glavni lik, o patnji kroz koju prolazi, o kajanju, o tome štо ga je u tim trenucima mučilo, što i danas oseća u svojoj duši. Kombinovanjem igranih i retoričnih delova, stiče se opšta slika o Laušu zahvaljujući ljudima koji govore o njemu i tom vremenu, sa jedne strane, a sa druge strane kroz glumca (Andreja Maričić) koji će dočarati njegovo stanje. Ti se delovi montažno prepliću sa naracijom tekstova iz Žarkove knjige.

U filmu učestvuju glumci Olivera Ježina, Ljiljana Blagojević, Svetislav Goncić, Marko Bačović, Branislav Lečić, Svetozar Cvetković, Slavko Štimac, Dragan Bjelogrlić, Slobodan Čustić, Irfan Mensur, Petar Božović; reditelji Miroslav Lekić, Darko Bajić, Dragomir Zupanc, Slavenko Saletović; advokati Toma Fila, Mihajlo Bakrač, Vladan Bojić; filmski kritičar Dejan Dabić, kao i Predsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Nakon premijere u Sava centru film će biti na repertoaru domaćih bioskopa, u Andrićgradu 27. februara.