Pjesnički susreti Ljubivoja Ršumovića sa najmlađim višegrađanima u Andrićgradu

Poznati dječiji pjesnik i jedan od najvećih živih srpskih pisaca, Ljubivoje Ršumović, gostovao je u utorak, 24. decembra u velikoj sali multipleksa „Dolly Bell“, u Andrićgradu.
Večernjem programu pod nazivom „Čas za odmor“ predhodila su, istog dana, i dva susreta sa osnovcima, na kojima je Ršumović čitao neke od najpoznatijih pjesama i priča za djecu objavljenih u preko 80 svojih knjiga.

I pjesnici uče od djece

-Uvek je praznik, bar za nas koji radimo za decu, kad pred decom imamo priliku da recitujemo i čitamo svoje stihove. Nadamo se da od nas deca nešto nauče, a siguran sam da i svako od nas od njih nauči nešto novo, rekao je Ršumović nakon susreta sa najmlađim višegrađanima, dodavši da je zato svaki pjesnikov sledeći nastup bogatiji od predhodnog.
Komentarišući česta pitanja odakle mu energija da i u podmaklim godinama intenzivno stvara nove pjesme i priče za djecu Ršumović jednostavno odgovara: „radim jedino što umem-pišem“!

Kratki roman-nastavak „Vidovitih priča“

-U avgustu je izašla moja nova knjiga „Vidovide priče“ i već su prodata tri tiraža, od preko 10.000 primeraka. Izdavač traži da pišem nastavak „Vidovitih priča“, tako da je to u toku i do kraja maja predajem rukopis u štampu, ali će to biti jedan kratak roman, sastavljen od priča, najavljuje Ršumović.
On je najavio i neke nove knjige za djecu, ističući da ga pisanjem ispunjava težak, ali i lijep posao.
-Čovek oseti da stvara jedan novi svet, da oživljava nepostojeće ljude i životinje, koji će postojati u njegovom delu. To je najbolje objasnio Pol Valeri, poznati Francuski pesnik, rečima: „Osnovni zadatak pesnika je da iz ničega naprave nešto“, pojasnio je Ršumović.

Slavko Heleta