Tanjug | Blic

 

Međunarodni odbor za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata koji čine istoričari iz Londona i Moskve, odlučio je da idejni tvorac Andrićgrada, proslavljeni režiser Emir Kusturica naredne godine snimi dokumentarni film povodom 100 godina od Prvog svjetskog rata.

Direktor  Odjelenja za istoriju Andrićevog instituta u Andrićgradu Miroslav Jovanović izjavio je da je Medjunarodni odbor za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svetskog rata ocijenio da priprema obilježavanja te godišnjice u Sarajevu ima političku pozadinu i da je to vrsta političkog programa u koji spada i najava podizanja spomenika Francu Ferdinandu.

Jovanović je istakao da će se Andrićev institut potruditi da obilježavanje početka Prvog svjetskog rata, koje će trajati pet godina, ne bude zadržano samo na srpskom kulturnom i naučnom i javnom prosotoru već će to, kako je rekao, biti jedna najreferentnijih tačaka u Evropi i svijetu.

On je, nakon jučerašnjeg sastanka Medjunarodnog odbora za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Andrićgradu najavio i da će taj institut organizovati promocije niza važnih knjiga o ovom događaju, od koje će neke imati revolucionarni značaj kada je riječ o uzrocima početka Prvog svjetskog rata.

“Odbor za istoriju Andrićevog instituta neće se zadržati samo na ovome, već će aktivnosti biti nastvljene i naredne tri godine, što znači 2015. 2016. i 2017. Za obilježavanje godišnjice završetka Prvog svjetskog rata planiramo održavanje međunarodnog kongresa koji će se baviti istorijskim činjenicama, ali i pokušajima da se sadašnja istina o ovom dogadjaju izmijeni”, rekao je Jovanović agenciji Srna, prenijeli su banjalučki mediji.

Podsjetio je da, kako je rekao, neki za početak Prvog svjetskog rata optužuju Srbiju i Rusiju, istakavši da obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata i nije toliko važno koliko je bitno da se obilježi 2018. godina, pa I 2019, jer je srpski narod bio medju pobjednicima u toj svetskoj apokalipsi.

Prvom sastanku Međunarodnog odbora Andrićevog instituta za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata, osim Jovanovića i Kusturice, prisustvovali su Oleg Arajpetov iz Moskve, Svetozar Rajak sa Londonske škole ekonomije i politike, direktor Ahirva Srbije Miroslav Perišić i sekretar Arhiva Ivan Obradović.

Najavljeno je i da će Odbor biti proširen i nekim vodećim svjetskim istoričarima.