U Multipleksu Doli Bel, u Andrićgradu, Višegrađanin Savo Škobić obilježio pola vijeka scenskog i književnog stvaralaštva

„50 GODINA MENE U KULTURI“

Kolažnim programom, koga je vodila Jovana Borovčanin, a u njemu učestvovali mladi Višegradski glumci amateri, recitatori, muzičari i pjevači, Savo Škobić je obilježio svojih 50 svestranih godina predanog umjetničkog rada.
Svoju umjetničku i stvaralačku stazu započeo je u Novom Travniku, kao golobradi 16-togodišnjak, napisavši scenario za svoj prvi komad, koga je i režirao.
Nakon pune afirmacije u Novom Travniku, devedesetih godina prošloga vijeka ratni vihor ga pomjera i dovodi u Višegrad, gdje od 1997. do 2012. godine radi kao animator kulture u Domu kulture, ali i pokreće Dramski studio.
Režirao je u Višegradu Savo Škobić 50 pozorišnih komada, od kojih je za 22 bio i autor teksta. Uz to je objavio i četiri knjige sa dramskim tekstovima i poezijom, a više pjesama mu je muzički obrađeno za brojne festivale.
Aktivni je član Društva ljubitelja pisane riječi „Most“, koje djeluje pri Narodnoj biblioteci u Višegradu, a njegove pjesme su uvrštene i u dva zbornika radova Višegradskih pjesnika.
U kolažnom programu mladi Višegradski glumci recitovali su i pjevali Škobićeve pjesme, te odigrali isječke iz tri njegova dramska teksta koje je napisao i režirao: „Svastike“ (Jelena Sarić i Dejan Lekić), „Trnoružica“ (Marina Glogovac i Miljan Jaredić) i monolog iz komedije za djecu „More u lavoru“ (Teodora Kesić).
Pjesme i isječke iz Škobićevih romana recitovali su mladi glumci: Stefan Ratković, Anja Maljukan, Nikola Glogovac i Milica Pepović, a tri njegove pjesme su otpjevali Ana Šijaković, Dragana Pepović i Luca Vasiljević.
-Sa višegradskim glumištem, u šta pored Dramskog studija Doma kulture mislim i na dramsku sekciju Srednje škole „Ivo Andrić“, Dramsku radionicu „Talija“ Savjeta mladih i Dramski studio „Urban koncept“, igrao sam 50 predstava od čega su bila 22 moja dramska teksta. U njima su igrala 162 glumca, ne računajući statiste, koji su na scenu donijeli 469 raznih uloga, o čemu imam urednu evidenciju, podsjeća Savo Škobić, dodajući da je u Novom Travniku prije rata režirao 25 predstava, od čega je za šest napisao i tekst.
Tako je Savo Škobić za svojih 50 godina u kulturi režirao 75 pozorišnioh komada, što je, kako naglašava, mnogo više neko što su neki za života gledali neki od pozorišnih komada.
Kao najgedaniju u Višegradu ističe predstavu za djecu „Nestvarna stvarnost“.
-Ne samo da je najviše izvođena nego je i najviše od svih mojih komedija igrana u drugim pozorištima, kazuje Škobić.
Zaključujući ovo izuzetno umjetničko veče Savo Škobić, novopečeni penzioner, je poručio svojim mladim glumcima: „Idemo dalje i uskoro se Višegradskoj publici predstavljamo sa nekim od novih komada koje upravo pišem“!

Slavko Heleta