DSCN1057
MAŠIĆEV DAR LJUDIMA DOBRE VOLJE

 

Poznati Beogradski profesor dr Branislav Mašić, na svom imanju u selu Prevrzma kod Čajniča, od prije četiri godine započeo je realizaciju jedinstvenog ekološkog projekta, kada je postavljen „Spomenik lopti“, visok 2,2 metra, a potom uređeno igraliste, ljetna pozornica, česma „Dobre volje“, postavljen niz klupa „za zaljubljene“, kao i jedinstven putokaz sa kilometražom prema najvećim svjetskim metropolama.

Ovih dana na prostoru ovog jedinstvenog ekološkog centra postavljen je i „Spomenik čovjeku“, takođe visine 2,2 metra.

-Radi se o skulpturi od hrastovog drveta koju je uradio majstor duboreza Vule Vojnović iz Čajniča, a koja je posvećena ljudskim vrlinama kroz istoriju, čovjekove uspone i posrtanja, pojašnjava Mašić, dodavši da se na ploči pored spomenika nalaze riječi Maksima Gorkog „Čovjek, kako to gordo zvuči“, Patrijarha Pavla „Budimo ljudi“ i njegov tekst “ Ljudima dobre volje, sa čojstvom u sebi, bez obzira na boju, pol, vjeru, religiju i naciju!

Skromnoj svečanost postavljanja „Spomenika čovjeku“ na Prevrzmi, planinskom prevoju na 1100 metara radmorske visine, između ostalih prisustvovao je i načelnik opštine Čajniče Goran Karadžić.

-Na ovom prostoru postavljena je i drvena ploča sa natpisom „Kustin trg“, u znak priznanja poznatom režiseru Emiru Kusturici, koga smatram najvećim kreativcem s kraja 20. i početkom 21. vijeka, naglašava Mašić.

Mašić najavljuje da će nakon dodatnog uređenja ovog prostora i postavljanja novih sadržaja „Spomenik čovjeku“ i „Kustin trg“ svečano biti ozvaničeni 4. avgusta, kada se ovdje održava treći po redu narodni Sabor.