DSC_1029

Kompleks Andrićgrada, koji se po ideji poznatog režisera Emira Kusturice od 28. juna 2011. godine gradi na ušću Rzava u Drinu u Višegradu, posjetio je Kineski ambasador u BiH Dong Čun Feng.
Glavni menadžer Andrićgrada Žan Marjanović, kineskog ambasadora je upoznao sa tokom izgradnje ovog kompleksa i osnovnim idejama profesora Emira Kusturice. Nakon obilaska budućeg pozorišta i drugih izgrađenih i objekata u izgradnji, Marjanović je ambasadora Fenga pozvao da bude gost 28. juna, kada se ozvaničava završetak građevinskih radova na izgradnji crkve, hotela i zgrade preduzeća „Hidroelektrane na Drini“.
Pojašnjavajući intenzitet gradnje Marjanović je u šali prokomentarisao da od neimara koji grade Andrićgrad samo brže grade kineski građevinari!
Izražavajući oduševljenje prvim utiskom nakon obilaska Andrićgrada ambasador Feng je rekao da upravo iščitava roman „Na Drini ćuprija“, književnika i nobelovca Ive Andrića.
-  Čitajući Andrićev roman razumio sam istorijat izgradnje ovog čuvenog mosta, ali i istoriju Bosne i Hercegovine. Drago mi je što sam obilazeći Višegrad, most Mehmed-paše Sokolovića i Andrićgrad još više shvatio suštinu i poruke Andrićevog romana, u kome je odlično opisana istorija Bosne i Hercegovine pod Otomanskom vlašću, rekao je ambasador Feng, dodajući da je sve to na njega ostavilo izuzetan utisak.
Ističući da ovih dana sve više diplomata iz BiH i Srbije obilazi Andrićgrad, Žan Marjanović je najavio da će većina njih biti gosti na obilježavanju druge godišnjice gradnje ovog kompleksa, na Vidovdan, 28. juna ove, a posebno po završetku njegove gradnje, 28. juna 2014. godine.
Na kraju posjete Andrićgradu kineski ambasador u BiH Dong Čun Feng sa pratnjom, u Multipleksu „Doli Bel“, odgledao je kratkometražni film Emira Kusturice „Naš život“.

Slavko Heleta