DSCF9228

Veliki broj Višegrađana, koji su u četvrtak veče ispunili Trg Nikole Tesle u Andrićgradu, svečano su dočekali članove karate reprezentacije Republike Srpske, koja se sa svjetskog prvenstva u dalekoj Australiji vratila slavodobitno sa devet odličja, od čega tri zlatne, četiri srebrne i dvije bronzane medalje, što je bez sumnje istorijski uspjeh sporta u Republici Srpskoj.
U maloj ekspediciji najboljih karatista Srpske, na svjetskom prvenstvu u Melburnu, učestvovalo je i dvoje višegrađana, Nikola Poluga i Danka Gavrilović.
Podsjećamo, na svjetskom prvenstvu u Australiji Nikola Poluga je osvojio zlatnu medalju u pojedinačnim borbama, u kategoriji do 78 kilograma, Tamara Lozo je osvojila zlatnu medalju u borbama pojedinačno, kategorija do 60 kilograma, a Danka Gavrilović srebrnu u pojedinačnim borbama, kategorija do 55 kilograma.
Mladen Ploskić je bio srebrni u ipon kategoriji, a Maja Mirdinja je osvojila bronzane medalje u borbama pojedinačno, kategorija preko 60 kilograma i u katama pojedinačno, dok je veteran karatea Zoran Bakmaz osvojio srebrnu medalju u katama pojedinačno.
Ženska karate reprezentacija Srpske, za koju su nastupale Maja Mirdinja, Tamara Lozo i Danka Gavrilović osvojila je zlatnu medalju, kao i na predhodnom prvenstvu svijeta, dok je muška karate reprezentacija Srpske, mada u nepotpunom sastavu, sa Nikolom Polugom i Mladenom Ćulumom, osvojila srebrnu medalju.
Nakon što su po slijetanju na Surčinski aerodrom iz Beograda u Višegrad stigli vozilima Andrićgrada karatisti Republike Srpske, uz zvuke „Marša na Drinu“, stigli su do Trga Nikole Tesle u Andrićgradu kroz špalir višegrađana, a zatim se prisutnima obratio predsjednik karate Saveza Republike Srpske, Goran Marjanović.
Zahvaljujući se na impresivnom dočeku on je naglasio da su karatisti Srpske i do sada u više navrata birani za najbolje sportiste.
-Siguran sam da će, nakon ovih izvanrednih uspjeha, i u 2013. godini najbolji sportista Srpske biti karatista, poručio je Marjanović.
U kraćim obraćanjima na svečanom dočeku u Andrićgradu Danka Gavrilović i Ninola Poluga su se posebno zahvalili Srbima u Australiji koji su ih bodrili i davali im snagu da istraju do najsjajnijih odličja.
Gavrilovićeva se za odlazak na svjetsko prvenstvo zahvalila opštini Višegrad, preduzeću „Hidroelektrane na Drini“, Regionalnom karate savezu, Košrakškom klubu Varda HE, Zavodu za žensku djecu i omladinu Okolišta, STR Palma, Apoteka Višegrad, i Geoplan Višegrad, bez čijeg sponzorstva teško da bi mogla otići na ovo prvenstvo.
-Hvala vam na izvanrednom dočeku, a posebnu zavlanost dugujem Andrićgradu koji je finansirao moj put u Melburn i pomogao mi da na najvećoj karate smotri svijeta ostvarim svoje snove, rekao je Nikola Poluga.
U kraćem obraćanju na ovoj svečanosti proslavljeni reditelj Emir Kusturica je rekao da je ovom svečanošću Andrićgrad širom otvorio vrata i najuspješnijim sportistima.
-Neka ubuduće kapija Andrićgrada bude kapija uspješnih u svim oblastima, pobjednička kapija, poručio je Kusturica.

Slavko Heleta