DSC_0775

Ministar prosvjete i kulture RS Goran Mutabdžija u Andrićgradu u Višegradu predstavio je novi projekat ovog ministarstva pod nazivom „Jovan“ koji se odnosi na organizovanje ljetne škole srpskog jezika za djecu iz dijaspore.
„Cilj projekta je da se djeca iz srpske dijaspore povežu sa maticom zemljom, da obnove ili nauče srpski jezik , kulturu i običaje i tako postanu integralni dio prostora Republike Srpske“, objasnio je Mutabdžija.
On je dodao da će grupa eksperata Zavoda za zaštitu kulturno-istorijskih spomenika RS obaviti procjenu svih potencijalnih objekata u Srpskoj i predložiti nekolko lokacija gdje će se škola organizovati.
„Sigurno je da se računa da će i Andrićgrad biti veoma povoljno mjesto za ove aktivnosti“, kazao je Mutabdžija.
Nastavu u ljetnoj školi obavljaće nastavnici osnovnih , srednjih škola i univerzitetski profesori a kontrola nastave i projekta povjeriće se Republičkom prosvjetnom zavodu.
Mutabdžija je, kako je rekao , oduševljen gradom od kamena i pošto je prvi put u njemu, osjetio je tu duhovnu, neimarsku istorijsku vertikalu kerćući se Ulicom „Mlade Bosne“ pored građevina koje je predstavljaju.
Menadžer Andrićgrada Žan Marjanović je potvrdio da je ovaj grad spreman da bude domaćin ljetne škole za djecu iz dijaspore kao i drugih velikih manifestacija koje će u narednom periodu biti u njemu organizovane.

Radoje Tasić