„Poprilično smo iznenađeni jučerašnjom izjavom predsjednika SDS-a Mladena Bosića u vezi s Andrićgradom u kome je iznio bezbroj sumnji na račun Andrićgrada , od vlasničke strukture do transparentnosti trošenja sredstava itd…“ navedeno je u saopštenju Andrićgrada.

„Želimo da vjerujemo da gospodin Bosić nije u potpunosti informisan, jer da jeste, znao bi da je Andrićgrad od početka bio preduzeće čija je vlasnička struktura potpuno transparentna javnosti Republike Srpske i BiH, pošto je dostupna svima i nalazi se u registru preduzeća, kao i sva ostala preduzeća u Republici Srpskoj i BiH. Da je Bosić želio doći do potpune i tačne informacije vezano za vlasničku strukturu, uvidom u registar mogao se informisati da je u vlasničkoj strukturi Andrićgrada sa 51 odsto Lotika d.o.o.(Srbija), Vlada RS sa 24,5 odsto i opština Višegrad sa 24,5 odsto“, stoji u saopštenju.

„Gospodina Bosića želimo da informišemo da se i finansiranje gradnje Adnrićgrada, takođe, provodi transparentno kroz redovne finansijske izvještaje usvojene od strane skupštine Andrićgrada, vladinih komisija i SO Višegrada. Ne postoji nijedna odluka vezana za Andrićgrad, uključujući i finansijske izvještaje, a da nije usvojena, i to jednoglasno, i od strane SO Višegrad. Treba li napomenuti da je u opštinskoj komisiji, koja je jednoglasno usvojila naš posljednji finansijski izvještaj, bio i aktuelni načelnik opštine, inače član Vaše stranke.

Pošto ste olako, bez provjere, javno doveli u sumnju poslovanje Andrićgrada, Andrićgrad se plaši, gospodine Bosiću, da ste nasjeli na dezinformacije lokalnih vlasti u Višegradu koje su se, inače, prema Andrićgradu i njegovom značaju pokazali kao neiskreni. Nadamo se da će te odmjeriti svoje buduće javne istupe po pitanju Andrićgrada, te da nećete u javnost izlaziti sa neistinama. Gospodine Bosiću, zar ste mogli posumnjati u legalnost projekta iza koga stoji Emir Kusturica, umjetnik sa svjetskom reputacijom? Želimo da Vas na kraju informišemo, da će sljedeći finansijski izvještaj biti dostavljen nadležnim institucijama u februaru 2013. godine kako nalažu propisi i zakoni, tako da čak ni tvorci Andrićgrada nemaju tu moć da februar dođe prije januara što implicira vaša nespretna izjava. Pozdravljamo Vašu načelnu izjavu o značaju Andrićgrada za Republiku Srpsku i Višegrad, ali Vas i pozivamo da napokon i posjetite Andrićgrada i biće nam čast da Vas na licu mjesta upoznamo s svim detaljima koji Vas interesuju i dovode u sumnju. Nadamo se da Vaš jučerašnji istup nije nekakva uvezena politička receptura, jer već nekoliko zvaničnih i nezvaničnih poziva Vama i Vašim predstavnicima u Višegradu nisu urodili plodom.