Demobilisani borac Vojske Republike Srpske /VRS/ Mihailo Šimšić, čovjek koji je sa 11 saboraca devet dana bio u paklu tunela na Brodaru, po čijem je događaju snimljen film „Lepa sela lepo gore“, poslije skoro dvije decenije i svakodnevnog nadničenja da bi preživio, konačno je dobio posao – i to u Andrićgradu.

On je od danas radnik u Andrićgradu, a na zaposlenju mu je čestitao režiser Emir Kusturica.

Saznavši iz reportaže iz medija za sudbinu ovog prekaljenog srpskog borca, za koga se nije moglo naći stalno zaposlenje, Kusturica ga je pozvao da u Andrićgradu radi kao zidar.

„Reportaže na sredstvima informisanja, kako sam shvatio, bile su apel javnosti u kome se traži da jedan čovjek, kome život nije bio nimalo lak i koji je simbolično vezan za stradanje našeg naroda, jednostavno ne može da nađe posao“, rekao je Kusturica.

Kusturica je Šimšića proveo ulicama Andrićgrada i pokazao mu šta je sve dosad urađeno, naglašavajući značaj ovog grada za srpsko nacionalno i kulturno biće.

On ga je onda proveo kroz podzemni prolaz ispod grada od kamena i sa njim izašao u kafić prepun gostiju, simbolišući tako Šimšićev izlazak iz patnje i tame u život svjetlosti.

„Ovdje ćemo te zaposliti kao zidara da radiš, jer je preostalo da se izgradi još hram, kopija manastira Visoki Dečani, i hotelski kapaciteti. Drago mi je da će čovjek koji je toliko propatio i u tunelu, u ratu, a i kasnije, učestvovati u ovom nacionalnom projektu“, rekao je Kusturica.

Šimšić je zahvalio Kusturici, novinarima i svim onima koji su mi pomogli da konačno dobije posao. Šimšić je dodao da će sa bolesnom majkom, od čije je penzije od 167 KM najčešće preživljavao, doseliti u grad.

U njegovom tijelu je 25 gelera od bombe iz tunela, ali za to ne dobija invalidninu.

Mihailo Šimšić, srpski borac, je sa grupom od 11 saboraca, bio opkoljen u tunelu na Brodaru na putu Višegrad-Brodar–Rudo od 9. do 17. septembra 1992. godine.

Devet dana srpski borci su odolijevali napadima muslimanskih vojnika koji su bili s obje strane tunela i na njegovom krovu. Četiri pripadnika VRS su u tunelu poginula, a na ulazu u njega i jedna medicinska sestra i doktorica iz Rudog.

U nedostatku vode, borci su popili antifriz iz kamiona, a onda su pili sopstvenu mokraću.

Uspjeli su nekako da se u toku devete noći izvuku i stignu na srpsku teritoriju.

Prema ovom događaju, Vanja Bulić je napisao scenario, a režiser Srđan Dragojević je snimio film „Lepa sela lepo gore“.

Šimšić je jedan od malobrojnih učesnika iz tunela koji je preživio rat.

(SRNA / Radoje Tasić)