Književnik Matija Bećković rekao je večeras Srni da je Andrićgrad veliki trijumf kulture.

„To je novi grad na zemaljskoj kugli, zdanja podignuta u slavu umjetnosti, koja je podigao jedan umjetnik na dar drugom umjetniku“, rekao je Bećković u Andrićgradu.

On je istakao da je ogromno interesovanje ljubitelja kulture i umjetnosti, pa i turista, za ovaj grad od kamena u tome što oni dolaze ovdje da odmore dušu i misle o nečemu plemenitom, transponujući i sabirući ono što su u životu doživjeli, kao što je pisac Ivo Andrić transponovao istoriju, pretvarajući je u besmrtno djelo.

On je poručio da je Andrićgrad dokaz da, što se tiče umjetnosti, ne postoje provincija i veliki kulturni centri.

„Andrićgrad će biti kao Oksford i Kembridž, grad izmješten iz velikih naseobina i u njemu će imati priliku da se, riječju i jezikom, oglase oni koji imaju nešto da kažu i obraduju one kojima to kažu“, rekao je Bećković.

On je ocijenio da se na ušću Rzava u Drinu odjednom stvorio novi grad, i to na 50. godišnjicu od kada je Ivo Andrić dobio Nobelovu nagradu za književnost, a u drugoj godini postojanja već liči na Starigrad.

Književnoj večeri u Andrićgradu, u velikoj sali bioskopa, prisustvovalo je 300 ljubitelja Bećkovićevog djela, što nije u Višegradu nikad zabilježeno na ovakvim poetskim manifestacijama.

(SRNA / Radoje Tasić)