U knjižari „Meša Selimović“ u Andrićgradu, u Višegradu, večeras je predstavljen drugi roman književnika Rajka Vasića iz Banjaluke pod nazivom „Tomanova igra sjenki“.

„Ovom promocijom romana počinje književni život Andrićgrada i to je početak jedne priče koja će se ponavljati bar dva puta mjesečno održavanjem književnih večeri i večeri poezije u ovoj knjižari“, rekao je srpski režiser Emir Kusturica.

Govoreći o svom romanu Vasić je naglasio da pravilo da se poslije rata javlja problem šta sa onima koji ostanu živi jer se za izgubljene ruke mogu nabaviti proteze, ali za svijest ratnika ne postoje ortopedska pomagala.

„Riječ je o romanu u kome se govori o postratnom sindromu ratnika a da bih to napisao i sam sam morao proći ratište, slušati poslije ratnih strahota priče onih koji su ratovali i preživjeli i izučavati šta je nauka rekla o ovom problemu“, rekao je Vasić.

On je pojasnio da su u romanu situacije i događaji zbijeni i da niko za jedan ljudski život to ne može postići da doživi.

„Ovo djelo je teško za čitanje i koncentraciju praćenja njegove fabule ono je psihotraumatska mješalica u kojoj sagorijevaju i njegov junak i sam čitalac“, dodao je Vasić.

Osvrćući se na jezik svog najnovijeg djela Vasić je podvukao da je u njemu „vršio nasilje nad jezikom“, jer je, prema njemu, jezik jedan od sloboda čovjeka.

„U mom književnom ostvarenju nema znakova interpukcije, jer je jezik živa kategorija koja se mijenja, a naš pravopis kasni za naukom, tehnikom i promjenama više od pola vijeka“, rekao je Vasić i dodao da u romanu ima dosta riječi koje ne postoje u srpskom jeziku.

Vasić je na kraju najavio da piše i treći roman, koji je nastavak prvog „Prsti ludih očiju“ i večeras promovisanog „Tomanova igra sjenki“, a zvaće se „Cicvara i med“.

(SRNA / Radoje Tasić)