Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić izjavila je da je impresionirana onim što je vidjela tokom obilaska Andrićgrada i napomenula da ministarstvo na čijem je čelu aktivno prati realizaciju ovog projekta, dajući mu logističku podršku i stručnu pomoć u obezbjeđivanju svih vrsta dokumentacije.

„Građani opštine Višegrad nisu ni svjesni kakvo su bogatstvo dobili za privredni i turistički razvoj ove lokalne zajednice“, rekla je danas Golićeva i dodala da s nestrpljenjem očekuje završetak gradnje Andrićgrada 2014. godine.

Prema njenim riječima, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju sarađuje sa Ministarstvom nauke i tehnologije Srpske i što se tiče gradnje, osnivanja i budućeg rada Andrićevog instituta.

Golićeva je Andrićgrad nazvala gradom umjetnosti, stvaralaštva i gradom nade, koji će otvoriti vrata Višegradu gostovanjem svjetskih umjetnika u njegovim institucijama.

„Raduje i činjenica da je na izgradnji grada od kamena angažovano oko 300 radnika i domaća građevinska operativa, što Ministarstvo u svojim nastojanjima podržava“, navela je Golićeva.

Golićevu raduje i činjenica da su svi materijali, koji se ugrađuju u zidove grada posvećenom nobelovcu Ivi Andriću, sa ovih prostora.

„Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica i načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović rekli su mi da nije daleko dan kada će Višegrad, zahvaljujući Andrićevom institutu i Akademiji lijepih umjetnosti, postati i univerzitetski grad“, navela je Golićeva.

(SRNA/Radoje Tasić)