Veslačka reprezentacija Srbije od slijedeće godine koristiće i Višegrad kao veslački centar za pripreme najboljih takmičara, a profesor Emir Kusturica, budući prvi čovjek veslanja Republike Srpske, i selektor veslačke reprezentacije Srbije Nebojša Ilić su nedavno u Višegradu razgovarali o mnogim temama vezanim za razvoj ovog sporta u Višegradu i Republici Srpskoj, saopšteno je iz Veslačkog saveza Srbije.

Centralna tema tih razgovora bili su detalji o izgradnji Internacionalnog veslačkog centra u Višegradu, koji će se nalaziti u neposrednoj blizini Andrićgrada.

-Kusturica je istakao da će se aktivno uključiti u promociju veslanja kao akademskog sporta u Višegradu i Republici Srpskoj, budući da u ovom mjestu postoje izvanredni uslovi za veslanje. On je naglasio da se razvoj veslanja odlično uklapa u kulturni preporod Višegrada i šire regije, budući da će mladi iz regiona dobiti šansu da se bave jednim zdravim sportom, koji ima bogatu olimpijsku tradiciju. Takođe, on vidi veliku šansu za razvoj sportskog turizma na cijelom potezu od Višegrada do Bajine Bašte, konstatuje se u saopštewu Veslačkog saveza Srbije.

Drina od Višegrada do Bajine Bašte je vještačko jezero dugo preko 40 kilometara i idealno je za razvoj veslanja, kajakaštva i nautike. S tim u vezi Kusturica i Ilić su dogovorili da se u cilju promocije ovog sporta naredne godine održi maratonska veslačka regata od Višegrada do Bajine Bašte, kao i sprint regata između dva mosta u Višegradu, te da se Višegrad kandiduje za domaćina balkanskog šampionata u veslanju.

Nebojša Ilić ističe da se, oduševljen Andrićgradom, vratio prepun utisaka sa značajnog sastanka u Višegradu.

-I ranije smo bili upoznati sa resursima za veslanje koji ima ovaj dio Drinskog vodotoka, ali tek sa izgradnjom Andrićgrada, kao mjesta gdje će boraviti naša reprezentacija i izgradnjom Veslačkog centra, Višegrad postaje atraktivna lokacija za svaku reprezentaciju, da tu treniraju u jednom izvanrednom ambijentu. Prezadovoljan sam ishodom sastanka sa profesorom Kusturicom i očekujem da krenemo u realizaciju svega dogovorenog. Aktivnosti koje nas očekuju u 2013. godini u Višegradu su brojne, a one će još više zbližiti Veslački savez Srbije i Veslački savez Republike Srpske, istakao je Nebojša Ilić.

Autor: Slavko Heleta