Ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko rekao je danas, prilikom obilaska gradilišta „Andrićgrada“ u Višegradu, da njegova zemlja snažno podržava ovaj projekat i da razmatra na koji način bi mogla i tehnički da pomogne izgradnju.

„Ovaj projekat ima veliki značaj za našu zajedničku kulturu i tradiciju, kao i za region u kome se nalazi“, dodao je Harčenko.

Režiser Emir Kusturica ponovio je da će ovo biti grad mira i budućnosti „koja će biti izvedena iz prošlosti koja ovdje nije bila vidljiva“.

„U kasabama istočne Bosne građevine su građene od ćerpiča iako je kamena bilo u izobilju jer su osvajači znali da na ovim prostorima neće dugo ostati. Jedino je most Mehmed-paše Sokolovića izgrađen od kamena i trajna je i vječna građevina. Njegovoj ljepoti i stamenosti uskoro će se pridružiti i grad od kamena Andrićgrad“, rekao je Kusturica.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović istakao je da i ova posjeta ambasadora Rusije pokazuje koliko je opravdana ideja da „Andrićgrad“ bude izgrađen u gradu poznatom po Ćupriji, Ivi Andriću i drugim znamenitostima.

Izvor: SRNA