Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas tokom posjete gradilištu „Andrićgrada“ u Višegradu da je došao da da punu podršku ovom projektu i zahvali njegovom inicijatoru srpskom režiseru Emiru Kusturici za napore i entuzijazam koji čini da kako bi projekat bio realizovan.

„Očigledno je da gradnja grada od kamena napreduje brže nego što je planirano i očekivano zahvaljujući Kusturici, izvođačima radova, rukovodstvu opštine, običnim ljudima i Vladi Srpske koja daje podršku ovom projektu prema kome će Višegrad ubuduće biti prepoznatljiv“, naglasio je Dodik.

On je obećao da će Vlada Srpske i iduće godine pratiti i pomagati ostvarenje zamisli režisera Emira Kusturice u Višegradu da bi svi građani Srpske, kad ta ideja bude ostvarena, uživali ne samo u graditeljskom djelu, već i umjetničkim programima koji će se u njemu dešavati.

Kusturica je istakao da su samo 95 dana od kada su se na Sportskom centru „Ušće“ čule arije iz „Karmine burane“ uz, kako je rekao, poj buldožera i bagera, graditelji uspjeli da pod krov stave šest od planiranih i obećanih 20 000 metara kvadratnih korisnog prostora u „Andrićgradu“.

„Da nije bilo podrške Vlade Srpske ovdje nijedna cigla ne bi bila ugrađena. Više od 150 radnika radilo je na zgradama pozorišta, bioskopa, opštinske administacije i formiranju glavne ulice Straduna, a toliki broj građevinaca biće ovdje zaposlen i naredne tri godine“, pojasnio je Kusturica.

On je ponovio da će 2014. godine istovremeno u pozorištu „Šatle“ u Parizu i „Andrićgradu“ u Višegradu biti izvedena opera „Na Drini ćuprija“ po istoimenom romanu Ive Andrića.

Početak radova na izgradnji „Andrićgrada“ svečano je obilježen 28. juna ove godine. Grad će biti građen u tri etape, a planirano je da bude sagrađen do 2014. godine.

Projekat izgradnje „grada u kamenu“ realizuje se po ideji Kusturice i to na ušću rijeke Rzav u Drinu, nedaleko od mosta Mehmed paše Sokolovića u Višegradu.

U gradu će biti locirane zgrade gradske skupštine, pozorišta, muzeja, biblioteke, spomen kuća nobelovca Ive Andrića, po kome grad nosi naziv, kao i drugi prateći objekti, hoteli, zanatske radnje, dućani…

Izgradnja „Andrićgrada“ koštaće između 10 i 15 miliona evra.

Izvor: SRNA