U Andrićevom  institutu u kompleksu Andrićgrada,   dodjelom  nagrada za najbolji  esej na temu „Književnost i Prvi svjetski rat“  završena je  „Prva ljetnja škola“ za 50 studenata sa devet  Univerziteta iz Republike Srpske i Srbije na kojima se izučavaju srpski jezik i književnost.

Organizator ovog  edukativnog  seminara  profesor  beogradskog Univerziteta Aleksandra Vraneš, kaže da je zahvaljujući  Andrićevom institutu u Andrićgradu   sadržaj  „Ljetnje škole“ za studente bio  kvalitetno osmišljen uz  višeaspektni  pristup temi – Prvog svjetskog rata i književnosti-  a polaznici su imali  priliku i da gledaju filmove u bioskopu  „Doli Bell“ na istu  temu.

ljetna-skola-akademija-andric-0
Predavanja su naišla na dobar prijem kod studenata tako da ova „Ljetnja škola“ pokazuje svoju potpunu opravdanost i neophodnost u našem društvu. Vjerujem da će plemenita misao profesora Emira Kusturice da se oformi Andrićev insitut u njedrima ovog prelijepog grada postati ujedinjujuće mjesto za nauka RS-e i Srbije“, – kazala je profesor Vraneš.

Zadnji dan „Ljetnje škole“ predavanja je održao profesor srpske književnosti 20 vijeka , književni kritičar i upravnik Univerzitetske biblioteke u Beogradu- Aleksandar Jerkov. Ocjenjujući rad Akademije „Andrić“, on je rekao da su studenti sa svih srpskih Univerziteta na kojima se proučava srbistika, vrhunska publika a istovremeno naša investivcija u našu budućnost.

Radi se o mladim pametnim ljudima koji su potpuno posvećeni našoj kulturi i vidjeti ih zajedno na jednom izvoru gdje im je omogućeno da se upoznaju sa Andrićevim djelom i razmijenjuju znanja među sobom a prije svega da se upoznaju sa ovom brigom koja je ovdje pokazana, ne samo u Andrićevom opusu nego i cijelog našeg kulturno-istorijskog pamćenja, zaslužuje samo najviše ocjene i najveće pohvale“, – istakao je prof. Jerkov.

ljetna-skola-akademija-andric-1
Za kompleks Andrićgrad, on je poručio da svi sada mogu da sagledaju cjelinu ovog izvanrednog projekta i vide šta je sve ovdje za kratko vrijeme postignuto.

Posebno moramo biti srećni i zadovoljni što je to odmah pronašlo svoju namjenu, jer Andrićgrad nije samo jedna turistička stanica već mnogo više a to je mjesto za intelektualni i duhovni život ne samo ovoga kraja nego srpske kulture u cjelini i njenih odnosa sa drugima“, -  rekao je Jerkov u svom obraćanju za medije.

I ostali predavači, profesori Filoloških i Filozofskih fakulteta u Banjaluci, Beogradu i Novom Sadu, koji su uzeli učešće na „Ljetnjoj školi“ Akademije „Andrić“ su mišljenja da je ova škola bila veliki uspjeh i da se najzad stvara jedan oblik i forma djelovanja, koju neke druge razvijene sredine odavno imaju a koja će nama Srbima mnogo značiti.

Studenti puni pozitivnih utisaka

O uspjehu „Ljetnje škole“ – Akademije „Andrić“ govorili su i njeni polaznici .

Obogatili smo naše znanje o Prvom svjetskom ratu o mnogim autorima o kojima ništa nismo znali i čija djela su bila zapostavljena“, – kazala je Teodora Micić, student filozofskog fakulteta u Nišu.

ljetna-skola-akademija-andric-2
Dejan Begović, student beogradskog Univerziteta ističe da su polaznici u okviru „Ljetnje škole“ počeli veliku stvar koja će se ubuduće razvijati fakultetom lijepih umjetnosti, gdje će se izučavati pozorišna, dramska, filmska i ostale umjetnosti.

Spojila nas je ljubav prema književnosti, prema Ivi Andriću i umjetnosti uopšte. Posebno mi je čast što sam obogatila svoje znanje ovdje u Andrićgradu i Andrićevom institutu“, – svoje utiske prenosi mlada Nišlijka Milica Aleksić, koja kaže da je prvi put u Bosni.

Marijana Stojković izučava srpski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Kosovskoj Mitrovici i kaže da su predavanja o Prvom svjetskom ratu na nju ostavila snažan utisak.

Ovdje smo naučili mnogo o našim precima, književnim stvaraocima, zatim o Andriću našem nobelovcu. Možda više nikada nećemo imati ovakvu priliku“, – kazala je Stojkovićeva.

Višegrađanka, Milica Nikolić je student beogradskog Univerziteta i ponosna je što je „Ljetnja škola“ održana baš u njenom gradu i Andrićevom institutu.

ljetna-skola-akademija-andric-3

Pored lijepog druženja sa svojim kolegama pamtiću ovu školu po izvrsnim predavanjima naših profesora koji su spojili književnost i istoriju i koji su nam prenijeli znanje o piscima čija djela i život su vezana za Prvi svjetski rat“, – pojasnila je ova studentkinja.

Kao još jedan pozitivan rezultat „Ljetnje škole“ u Andrićgradu je ideja studenata da se pokrene časopis u elektronskom izdanju, gdje će biti sabrani svi njihovi radovi na zadate teme tokom ovog edukativnog druženja. Inače, 50 studenata sa devet srpskih Univerziteta, polaznika Prve „Ljetnje škole“ u Andrićgradu, postali su počasni članovi Andrićevog instituta, kao zajedničke institucije RS-e i Srbije.

RTRS: Mira Andrić