Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović otvorila je večeras Šesti međunarodni dječji festival folklora „Licidersko srce“, a prethodno je prisustvovala svečanom defileu učesnika ovog Međunarodnog dječijeg festivala folklora.

Predsjednica Cvijanović je istakla da je ovo veoma važan festival, koji ima više dimenzija, a prije svega odražava dobru saradnju i dobre odnose Republike Srpske i Srbije.

Uvijek kažem da su djeca ono što je najvažnije. Djeca su najbolji čuvari tradicije i to je nešto što će biti sastavni dio cijele ove manifestacije. Oni su ovdje večeras spoj umjetnosti, kulture, dobrote, ljepote, šarenila i svega onog što znači dobro u životu, zato što su djeca najbolji ljudi“, rekla je predsjednica Cvijanović.

Predsjednica Cvijanović razgovarala je sa članovima ansambala iz 10 zemalja, učesnika festivala, kojima je poželjela da se ugodno osjećaju kada budu pokazivali ono što umiju, da ostanu kakvi jesu, a to znači čuvari tradicije i u službi promocije, svega onog što predstavlja dobre vrijednosti našeg društva i društva uopšte.

Ona je istakla da je ovo dobra prilika da se njeguje prijateljstvo, razmjenjuju iskustva, da jedni drugima pokažu šta znaju, da se zbliže i razumiju koliko smo svi zajedno važni na ovoj planeti.

Mislim da je događaj, prvo važan zbog toga što ima dimenziju prekogranične saradnje, s druge strane to je poruka da smo mi zajedno, otvoreni Republika Srpska i Srbija, da primimo goste i da zajedno sa njima uživamo u ovakvom događaju“, istakla je predsjednica Cvijanović.

Dodala je da je posebno značajno što se festival održava u Andrićgradu, gdje su koncentrisane mnoge kulturne aktivnosti, tako da i ovo možemo posmatrati kao jednu takvu aktivnost.

Veoma važnu ulogu u organizaciji festivala i njegovom održavanju u Republici Srpskoj imalo je predstavništvo Republike Srpske u Srbiji.