Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će 28. juna, kada Republika Srpska zvanično obilježava 100 godina od početka Velikog rata, zajedno sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem biti u Andrićgradu, gdje će biti održana centralna manifestacija.

 Vučić je istakao da će Srbija i Republika Srpska ove godine zajednički obilježiti veliki srpski praznik Vidovdan, koji ima višestruko značenje za Srbe sa obje strane Drine.

 On je naglasio da Srbija ima dva, a Republika Srpska tri povoda da obilježi predstojeći Vidovdan.

 “Srbija ima dva povoda – Vidovdan i otvaranje Andrićgrada. Za Republiku Srpsku povod je još i obilježavanje Sarajevskog atentata”, – rekao je Vučić novinarima u Vladi Srbije, nakon radnog sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, srpskim režiserom Emirom Kusturicom, te ministrima kulture Ivanom Tasovcem i spoljnih poslova Ivicom Dačićem o pripremama za obilježavanje.

 On je naglasio da su Srbi i Srbija ponosni na svoju svijetlu tradiciju i da je otvaranje Andrićgrada značajano za srpski narod sa obje strane Drine.

 “Otvaranje Andrićgrada je veliki dan za Republiku Srpsku i za Srbiju. To je velika i važna stvar. Tamo postoje institucije koje je podržala Vlada Srbije”, – istakao je Vučić.

 On je najavio da će centralna proslava 100 godina od početka Prvog svjetskog rata u Srbiji biti upriličena 28. jula.

Izvor: SRNA / Foto: Tanjug