Inspirisan djelima i likovima  Ive  Andrića, idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica na samom ulazu u ovaj imponaznatan građevinski  kompleks  praktično spaja dvije kulture – fragmente renesanse sa otomanskim periodom i Vizantijom.

Ulaskom na glavnu ulicu “Mlade Bosne“ desno kroz omanju kamenu kapiju prolaz vodi do Vizantijskog dvora, gdje su ovih dana  pod krov stavljeni objekti koji podsjećaju na manastrirske konake.

To  je  zapravo studentski dom  od 40 luksuzno opremljenih  soba sa balkonima . Na uglovima vizantijskih konaka   izgrađene su dvije kule a  u unutrašnjem dijelu urediće  se Trg sa oko 660 kvadratnih metara sa česmama i najvjerovatnije nekim spomenikom za koji se odluči profesor Kusturica“, – kaže inženjer  gradilišta Radomir Stojić.

Lijevo od Vizantijskog dvora privodi se kraju gradnja karavan-saraja, sasvim drugačijeg arhitektonskog stila orijentalne arhitekture.

karavan-saraj

Ovaj dio kamenog grada će podsjećati na Maroko sa objektima na kojima  će biti istaknute arabeske  sa ravnim krovom i testerastim završecima. Objekti će biti obloženi sedrom iz okoline Jajca a centralni dijelovi će biti obloženi kamenom travertinom iz Turske i to u smeđoj boji. Svi ti objekti će poslužiti  za ugostiteljski smještaj“, – ističe Stojić i dodaje da će ispred karavan-saraja biti uređen Trg  Mehmed-paše Sokolovića i njegovog brata Makarija.

U Smederevu se liju skulpture zagrljenih Sokolovića, koje će biti postavljene na tom trgu u cilju prepoznavanja istorijskih činjenica o  postojanju i djelima braće Sokolovića kojima je sudbila odredila da jedan postane srpski Patrijarh a drugi sultanov Vezir.

Vidovdan 2014. će pokazati arhitektonski domet slavnog režisera Emira Kusturice koji je u Andrićgrad  svojom vizijom spajao različite epohe i stilove koji su se smjenjivali kroz istoriju ovog područja.

Mira Andrić