Sveti arhijerejski sinod Srpske pravoslavne crkve /SPC/ dodijelio je Orden Svetog kralja Milutina predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i idejnom tvorcu Andrićgrada Emiru Kusturici.

Njegova svetost patrijarh srpski Irinej, nakon osveštanja hrama Svetog cara Lazara i kosovskih mučenika u Andrićgradu, rekao je da je ovaj orden Dodiku i Kusturici dodijeljen na prijedlog vladike zahumsko-hercegovačkog i primorskog Grigorija.

On je istakao da je orden predsjedniku Republike Srpske – najnovije srpske države dodijeljen za djelatnu ljubav prema svetoj majci crkvi, naročito pokazanu njegovim nesebičnim pomaganjem prilikom izgradnje ovog hrama.

Neka mu Gospod daruje svako dobro i blagoslov” – rekao je patrijarh Irinej tom prilikom.

Orden Svetog kralja Milutina dodijeljen je Kusturici za, kako je istaknuto, njegovo istrajno svjedočenje tradicionalnih i zadužbinarskih vrijednosti, naročito pokazanih izgradnjom hramova na Mokroj Gori i u Andrićgradu.

Predsjednik Srpske istakao je da orden doživljava kao priznanje Srpskoj i njenom narodu, koji je podržao izgradnju hrama, shvatajući da su vjera pravoslavna i SPC najsnažnije mjesto srpskog identiteta.

Kada smo krenuli da gradimo grad od kamena, znali smo da to ne bi bilo ovo što je sada bez hrama” , – rekao je Dodik.

On je zahvalio na priznanju, poručivši da će ga ponosno nositi u duši i srcu.

Zahvalivši na časti da nosi Orden Svetog kralja Milutina, Kusturica je istakao da je Andrićgrad „najmlaći stari grad“.

Naša turbulentna istorija i vijekovi kroz koji naš narod prolazi mučenički, dokazuju da je ovaj hram najbolji ukras koji je Andrićgrad mogao da dobije” , – rekao je Kusturica.

On je izrazio nadu da će hram u Andrićgradu narodu biti putokaz i svjetlost koja će ga voditi u budućnosti.

Izvor: SRNA