Naučni skup Srpska književnost i Prvi svjetski rat organizuje Odjeljenje za književnost Andrićevog instituta u Višegradu 01. i 02. jula 2014. godine, a povodom 100 godina od Vidovdanskog atentata i početka Prvog svjetskog rata.

Namjera organizatora je da se na ovom skupu, na osnovama savremenih naučnih saznanja, sagleda srpska književnost koja je nastajala u vrijeme Velikog rata, kao i književno stvaralaštvo autora koji su pisali u poratnom periodu inspirisani dešavanjima u vezi sa povodima, trajanjem ili posljedicima Prvog svjetskog rata, rečeno je Srni u Andrićevom institutu u Andrićgradu.

Sutra, prvog dana naučnog skupa rad će biti organizovan u dvije sekcije i to od 11.00 do 13.30 i od 15.30 do 18.00 časova, a biće obrađeno nekoliko tema, među kojima su i “Književne ideje i kulturni obrazac bečke ‘Zore‘” , “Pero Slijepčević i Mlada Bosna” i “Spomen Principu: poetika, avangarda i komentari” .

U srijedu, drugog dana skupa, rad će se odvijati, takođe, u dvije sekcije – od 10.00 do 12.30 i od 14.30 do 17.00 časova, a biće sagledano nekoliko tema, među kojima su: “Slike i odjeci Velikog rata u prozi Veljka Petrovića i Milana Kašanina“, “Ivo Andrić i Mlada Bosna” , “Molitva i istorija. Branislav Nušić, Ivo Andrić, Dobrica Ćosić” , “Jezik diplomatske prepiske u predvečerje Velikog rata” i “Dnevničko-publicistička i memoarska proza stranih pisaca o Srbiji i Srbima u Prvom svjetskom ratu” /1914, 1915, godina/.

U radu skupa učestvovaće univerzitetski profesori književnosti iz Republike Srpske i Srbije, među kojima su Radovan Vučković, Sava Damjanov, Jovan Delić, Ljiljana Bajić, Slavko Gordić, Milivoj Nenin, Aleksandar Vranješ…

Naučni skup, koji je organizovan povodom 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Velikog rata, biće održan u Andrićevom institutu u Andrićgradu.

Izvor: SRNA