Međunarodni naučni odbor Andrićevog instituta iz Andrićgrada za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata sačinio je plan realizacije obilježavanja ove značajne godišnjice.

Osim naučnih, umjetničkih i dokumentarnih sadržaja, programom je predviđena i bogata izdavačka djelatnost u okviru koje su formirane tri biblioteke.

Međunarodni naučni odbor je na trećoj sjednici, održanoj juče i danas u Andrićgradu, utvrdio teme i sadržaj Istorijskih svezaka do kraja godine, te odlučio da prvi broj međunarodnog istorijskog časopisa Andrićevog instituta izađe u junu.

Časopis će izlaziti dva puta godišnje i objavljivaće priloge domaćih i stranih autora, saopšteno je iz Međunarodnog naučnog odbora Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta.

U radu sjednice, kojom je predsjedavao predsjednik Odbora i direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica, učestvovali su članovi Odbora: Oleg Ajrapetov, Svetozar Rajak, Miroslav Perišić, Pero Simić i Ivan Obradović.

Međunarodni odbor Andrićevog instituta za obilježavanje 100 godina od početka Prvog svjetskog rata formiran je 1. decembra prošle godine, kada je i definisan program obilježavanja jubileja.

U okviru ovog programa predviđene su brojne aktivnosti poput izložbi, stručnih razgovora, izdavačkih projekata, dokumentarnih filmova, umjetničkih sadržaja, filmskih festivala.

Među planiranim aktivnostima predviđeno je da Odbor upoznaje javnost sa istorijskim sadržajima o Prvom svjetskom ratu i posredstvom Istorijskih svezaka.

Odbor je 5. januara predstavio prvi broj Istorijskih svezaka – prepis pisma nekadašnjeg guvernera BiH Oskara Poćoreka napisanog 28. maja 1913. godine iz koga je vidljivo da su 13 mjeseci prije Sarajevskog atentata i 14 mjeseci prije Austrougarske objave rata Srbiji postojali planovi za početak Prvog svjetskog rata.

Početkom februara promovisan je drugi broj koji sadrži istorijski značajan dokument o tome kako je advokat Rudolf Cistler utvrdio ozbiljne manjkavosti i upitnost načela legimiteta sudske presude “mladobosancima“.

Treći broj Istorijskih svezaka, koji je predstavljen 15. marta, između ostalog, sadrži pregled srpske štampe o pogromima Srba 1914. godine, nakon Sarajevskog atentata.

U Andrićgradu juče je predstavljen četvrti broj Istorijskih svezaka u izdanju Istorijskog odjeljenja Andrićevog instituta, koji je posvećen nedovoljno istraženoj temi – rad bolnice u Valjevu 1914. i 1915. godine, kao jedinstvenom primjeru humanizma, ne samo u Prvom svjetskom ratu, već i u istoriji ratovanja.