U plesnom aranžmanu disko muzike iz 70-ih kroz kapiju Mećavnika ući će kostimirani Sofija i Franc na koje će hitac ispaliti Gavrilo Princip iz čijeg će pištolja umesto metka izaći vatromet.

Režiser Emir Kusturica otkrio je da će ovogodišnje izdanje Kustendorfa 18. januara biti otvoreno uz neobično koreografisan atentat na Franca Ferdinada, obojen disko hitovima i vatrometima.

Biće to koreografija na temu ubistva tiranina Franca Ferdinanda, ali u plesnom aranžmanu disko muzike iz sedamdesetih – rekao je Kusturica za B92 objašnjavajući kako će kostimirani par, Sofija i Franc, kroz kapiju Mećavnik grada ući u maniru starih filmova, ali će ih ubrzo uz veliki broj ljudi dočekati i neobična plesna bomba.

Njih dvoje će pozdraviti brojni kostimirani statisti koji će na njih bacati cveće na lastišu, koje će se potom njima vraćati u rukav. Sve će se to dešavati u improvizovanoj 3D projekciji – objasnio je Kusturica dodajući da će sve zgrade na Mećavniku biti pokrivene platnom sa filmskim projekcijama.

Neuspeo pokušaj ubistva na drugoj krivini biće početak plesa za sve koji se tu nađu. A na kraju, kada dođe do ubistva, ono se zapravo neće desiti, već će Gavrilo Princip ispružiti ruku i uperiti pištolj iz kojeg neće izaći metak, već će se iznad svih brda oko Mećavnika pojaviti vatromet.

Ove godine akcenat festivala stavljen je na kvalitetne autore, pa će tako na Kustendorf stići Ašgar Farhadi, reditelj čuvenog iranskog filma “Razvod” koji je prošle godine nakon brojnih evropskih nagrada osvojio i Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja.

Njemu će se pridružiti i poznata francusko-argentinska glumica Berenis Bežo, koja igra glavnu ulogu u Farhadijevom novom filmu, hvaljenoj drami “Prošlost”.

ZAZ

Osim Farhadija, studentima-gostima festivala predavanje će održati i Paolo Sorentino, reditelj filma “Velika lepota” koji kritika svrstava rame uz rame sa italijanskim klasicima na čije se nasleđe film velikodušno oslanja.

“Velika lepota” je 12. januara nagrađena Zlatnim globusom u kategoriji stranih filmova, a velike su šanse da se nađe i u trci za Oskara nakon što 16. januara budu saopštene nominacije za tu američku nagradu.

Iz Italije na Kustendorf dolazi i reditelj Đanfranko Rozi sa prošlogodišnjim dokumentarcem “Sveti GRA”, prvim dokumentarnim filmom koji je u Veneciji osvojio Zlatnog lava, nagradu tradicionalno namenjenu igranim filmovima.

Muzički program festivala, koji je organizovan u vidu večernjih koncerata, obeležiće nastupi francuske pevačice Zaz i sastava Riblja čorba, Mostar Sevdah Reunion, Mahala Rai Banda,Emir Kusturica & No Smoking Orchestra.

Festival će trajati do 23. januara.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)