Foto:Slavko Heleta

Andrićgrad je značajan za region, Evropu i svijet, a potvrda toga je i “Zlatni ključ” koji su mu danas dodijelili Savjet evropskih gradova i Medija invent, iz Novog Sada.

“Zlatni ključ” koji su Andrićgradu i Andrićevom institutu dodijelili Savjet evropskih gradova i regija iz Ulma i Medija invent, potvrda je značaja grada od kamena, ne samo za regionalnu, već i za evropsku i svjetsku kutlurnu baštinu. “Zlatni ključ” je rad akademskog vajara LJubiše Mančića iz Beograda.

- “Zlatni ključ” je priznanje koje se dodjeljuje otvorenim gradovima. Prijedlog je stigao sa Novosadskog univerziteta. Mi smo to prihvatili i Peter Langer, predsjednik Savjeta evropskig gradova i regija, bio je oduševljen kada smo mu uputili obrazloženje – rekao je Vlado Markanović, direktor Medija inventa.

- Renesansa je Evropi donijela monumentalne građevine, a mi smo ovdje, u njenom “zakašnjelom” obliku gradili naselje sa gradskim jezgrom koje neće biti podložno rušenju ni od kakvih, pa ni ratnih sila – rekao je idejni tvorac Andrićgrada Emir Kusturica.

Ne krijući oduševljenje dobijenim priznanjem, Kusturica je istakao da su neimari u Andrićgradu za tri godine uspjeli da podignu građevine za čiju gradnju bi nekome trebalo stotinu godina.

On je pojasnio, da je pitanje ljudskog duha i njegovog formalizovanja u arhitekturi veoma značajno, navodeći primjer zgrade Vlade Republike Srpske kojim se potvrđuje formalna država. Kusturica je ponovio da je izgradnja Andrićgrada značajna, ne samo za regionalnu, nego i evropsku i svjetsku kulturnu baštinu.

- U Andrićgrad su uložena značajna materijalna sredstva i trud i drago nam je da je to neko prepoznao – naveo je Kusturica.

Andrićgrad nastaje kao grad stvaralaštva, umjetnosti i pomirenja. Ovaj edukativno-turistički kompleks pohode turisti iz cijelog svijeta. U narednom periodu on će biti pozornica za najveće umjetnike, ne samo iz svijeta filma, već i iz književnosti, slikarstva, muzike…

Andrićgrad će postati i univerzitetski centar sa Fakultetom lijepih umetnosti, a prošle godine sa radom je počeo i Andrićev institut, um i duša Andrićgrada. Ova ustanova se bavi onim što je karakterisalo interesovanje i djelo nobelovca – književnošću, istorijom i arhivskom građom.

V.D.