U multipleksu „Doli Bel“ kompleksa „Andrićgrad“ u Višegradu svečano predstavljen film „Krugovi“, Srdana Golubovića

Zbog velikog interesovanja publike iz Višegrada i okolnih opština Gornjeg podrinja, svečana premijera filma „Krugovi“, reditelja Srdana Golubovića istovremeno je održana u subotu veče, 16. novembra, u dvije sale multipleksa „Dolly Bell“, u kompleksu Andrićgrada.
Najavljujući ovaj film, koji je za kratko vrijeme prikazan na 50 međunarodnih festivala, na kojima je dobio 19 nagrada, režiser Emir Kusturica je rekao da „ovaj bioskop budi sjećanja na osamdesete i devedesete godine prošloga vijeka, kada je u bivšoj Jugoslaviji postojalo pravilo da najgori film na srpskom i hrvatskom jeziku gleda više gledalaca nego najbolji holivudski film“.

Duboko human film

-U međuvremenu se desila demokratija i promjenio se svijet. Film je postao ideološko sredstvo koje se rastopilo između društvenih mreža. Kada su pitali mlade ljude u Americi „kako najviše vole da gledaju filmove“, rekli su „preko interneta“, jer tako istovremeno mogu da telefoniraju i gledaju film. E ovo nije takav film. Na sreću postoji ta tradicija iz davnina koja vas dovodi da doživite istu bliskost sa onim što se zove umjesnost, istakao je Kusturica, naglašavajući da je ovo duboko human antiratni film koji ističe prave ljudske vrijednosti.
-Film Srdana Golubovića doživljavam kao djelo koje je daleko od holivudskih priča koje su približnije video igrama, naglasio je Kusturica
Reditelj „Krugova“, Srdan Golubović je rekao da mu je bila ideja da napravi filmsku priču koja se tiče nas i onog što je dio naših života, a sa druge strane da to bude univerzalno i razumljivo i u Americi, Aziji i na svim dijelovima zemaljske kugle.
-Mislim da je to suština umjetnosti. U tome sam se ugledao na velike reditelje poput Kustirice, Felinija i drugih velikana filma, koji pričaju aktuelne priče, sa snažnom i univerzalnom porukom, sa idejom koja je prepoznatljiva svuda u svetu, rekao je Golubović.
Golubović je izrazio neskriveno zadovoljstvo što su istovremeno dvije sale u „Andrićgradu“ bile dupke pune sa publikom, koja je njegovo ostvarenje nagradila dugotrajnmim aplauzom.
-Kada me je Emir Kusturica pozvao da prikažem film u Andrićgradu bio sam veoma počastvovan. Poziv reditelja koji pravi samo velike filmove, kakav je Kusturica, se ne odbija, zaključio je Golubović.

Andrićgrad – mjesto očuvanja našeg kulturnog identiteta

Golubović je izrazio očekivanja da će Andrićgrad biti mjesto očuvanja naše kulture i identiteta, dodavši da ja Emir Kusturica jedan veliki vizionar koji ostavlja veliko naslijeđe generacijama iza sebe.
Film „Krugovi“ inspirisan je istinitim događajem i herojskim činom Srđana Aleksića, mladića iz Trebinja, koga su 1993. godine ubili njegovi saborci, jer je stao u odbranu prijatelja Bošnjaka.
-Priča o Srđanu Aleksiću je univerzalna. To je duboko antiratna priča o herojskom činu koji ujedinjuje sve zemlje bivše Jugoslavije, pojasnio je Srdan Golubović, dodavši da Aleksićeva humanost pokazuje kako ima smisla biti dobar čovjek.
-Radeći ovaj film shvatio sam da je jedini smisao ljudskog bitisanja – biti čovek. Zato su „Krugovi“ film koji govori o ljudskosti i potrebi čoveka da se bori za svoj ljudski identitet, pojasnio je Golubović.
U filmu „Krugovi“, koji se trenutno prikazuje u brojnim bioskopskim salama širom BiH, uloge su ostvarili značajni regionalnih glumaci, među kojima: Leon Lučev, Nebojša Glogovac, Nikola Rakočević, Aleksandar Berček, Hristina Popović, Boris Isaković, Emir Hadžihafizbegović i Vuk Kostić.
Nakon premijere ovaj film će se više dana reprizno prikazivati u Andrićgradu.

 

Slavko Heleta