01 (1)

FOTO: N. Milošević

Kompleks Andrićgrada, koji se gradi na ušću Rzava u Drinu, u Višegradu, danas je posjetio Aleksandar Vučić, predsjednik Srpske napredne stranke, prvi potpredsjednik i ministar odbrane u Vladi Srbije.

Visokog gosta i jednog od najpopularnijih političara u Srbiji, pored režisera Emira Kusturice, na kapiji Andrićgrada dočekao je i Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Kusturica je Vučića upoznao sa do sada izgrađenim objektima i njihovom namjenom, a zatim su imali kraće razgovore u novom zdanju „Andrićevog instituta“, novog centra srpske kulture, nauke i umjetnosti, čiji rad će zajednički finansirati vlade Srbije i Republike Srpske. Ovom prilikom, domaćin Emir Kusturica, uručio je ključ Andrićgrada prvom potpredsjedniku i ministru odbrane Vlade Republike Srbije.

U obraćanju novinarima Aleksandar Vučić je rekao da podržava aktivnosti Andrićgrada, a posebno „Andrićevog  instituta“, naglašavajući njegov značaj za cjelokupnu Srpsku istoriju. On je podržao napore ovog Instituta na pripremi velike svečanosti povodom 100 godina Sarajevskog atentata, na Vidovdan 2014. godine, najavljujući da će slična svečanost biti pripremljena i u Beogradu.

“Niko ne može da kaže da neko ko je rođen s jedne strane Drine pripada nekom drugom narodu i ta istorija ne može da se razdvaja… Pripadamo istom rodu, nikoga ne ugrožavamo, ni Bosnu i Hercegovinu. Poštujemo sve, a ovim želimo da pokažemo da ćemo čuvati našu tradiciju i duhovnost srpskog naroda i veličati njegove vrednosti”, rekao je Vučić.

Milorad Dodik je naglasio da su zajedničkim finansiranjem „Andrićevog instituta“ i Andrićeve nagrade za književnost utemeljeni trajni odnosi Srbije i Republike Srpske, a režiser Emir Kusturica je rekao da će Andrićeva nagrada za par godina biti internacionalna.

Slavko Heleta