DSCF8986

DEVET KUD-ova NA KONCERTU U ANDRIĆGRADU

 

Nastupom devet, od 11 folklornih ansambala, na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu, u petak veče je u Višegradu zvanično počeo 10. Međunarodni festival folklora „Višegrad 2013“, čiji je organizator KUD „Bikavac“, pokrovitelj opština Višegrad, a generalni sponzori preduzeća „Hidroelektrane na Drini“ i „Andrićgrad“.
Na platou iza spomenika nobelovcu Ivi Andriću, uz prisustvo velikog broja poklonika folklora, nastupili su KUD-ovi iz Grčke „Glosa“ i „Tahagara“, iz Bugarske „Učetilite“ i „Ritmovi Rile“, iz Rumunije KUD „Gagurelul“, iz Srbije KUD-ovi „Vojvoda Janko Katić“ iz Mladenovca i „Kruna“ iz Obrenovca“, te dva KUD-a iz Višegrada, „Bikavac“ i „Kralj Petar Prvi Ujedinitelj“.
U programu je, sa kompozicijom Kosovo, učestvovala i mlada višegradska interpretatorka Katarina Tasić.
Bilo je ovo veče za pamćenje na kojoj su brojni posjetioci imali priliku vidjeti izvanredne koreografije, uz šarolike nošnje sa prostora Balkana.
Glavni festivalski dan je u subotu, 11. maja, kada će na glavnom koncertu, pored nabrojanih KUD-ova, nastupiti i folkloristi „Prvog Partizana“ iz Užica i „Vesne“ iz Mojkovca.
Kako je najavljeno, načelnik opštine Višegrad Slaviša Mišković u 12 časova organizovaće prijem za učesnike Festivala, a u 17 časova počinje defile sa ćuprije na Drini, višegradskim ulicama do Gradske dvorane, gdje se u 18 časova održava Festivalski koncert, na početku koga će ovu jubilarnu Međunarodnu smotru folklora otvoriti načelnik Mišković.
U nedelju, 12. maja planirano je druženje učesnika Festivala u Višegradskoj Banji, a u ponedeljak, 13. maja je ispraćaj gostiju.
Osnivač festivala je Srpsko sokolsko društvo „Soko“ iz Dobruna, a od 2012. godine njegovu organizaciju preuzeo je KUD-„Bikavac“ iz Višegrada.

Slavko Heleta