U sklopu novogodišnjih svečanosti u Andrićgradu, a pred koncert grupe Riblja čorba i zvaničnu promociju njihovog novog albuma „Uzbuna“, u velikoj sali bioskopa u ovom kompleksu promovisane su dvije knjige ovih poznatih beogradskih rokera.

Bora Đorđević je promovisao knjigu „Šta je pesnik hteo da kaže“, a Miša Aleksić knjigu o 35-to godišnjem trajanju Riblje čorbe, pod nazivom „Uživo! Autobiografija“.

Pojašnjavajući svoj umjetnički pristup Bora Đorđević kaže da je član udruženja muzičara, zatim udruženja novinara, da je svojevremeno sarađivao i sa glumcima, te da je član udruženja naivnih slikara iz Jagodine.

-Ovaj put sam književnoj publici u Višegradu predstavio knjigu „Šta je pesnik hteo da kaže“, koja je neka vrsta svaštare, ali odlično prihvaćene od čitalaca, pojašnjava Đorđević.

On dodaje da su, uglavnom, objavljene pjesme i muzički obrađene i na repertoaru Riblje čorbe, a knjiga sadrži i priče povodom tih pjesama.

Ponosan je, kaže, da su sve ove godine uspjeli zadržati pažnju, sada već vremešne publike, ali i mladih poklonika njihove muzike.

-Mogu s ponosom da kažem da su četiri generacije odrasle uz našu muziku i to je velika odgovornost. Postoje neka pravila kojih se strogo pridržavamo. Svaki koncert sviramo kao da nam je zadnji u životu. Svirali mi u Andrićgradu, Londonu, nekom malom mestu ili u Njujorku uvek imamo isti odnos prema publici koja je došla da nas čuje.
Svirali pred dva čoveka ili dvesta hiljada ljudi mi se odnosimo na isti način prema njima, zato što poštuju naš rad, priča Đorđević.

Miša Aleksić dodaje da su oni posebni muzičari, poput male djece, koji istinski uživaju u svirci i na svim nastupima Riblje Čorbe, dodajući da je na 600 stranica svoje knjige „Uživo! Autobiografija“ opisao bar osamdeset odsto događaja vezanih za 35-to godišnje stvaralaštvo Riblje Čorbe.

Bora Đorđević pojašnjava da je njegovo književno stvaralaštvo motor za muzičko stvaralaštvo Riblje čorbe.

-Uglavnom svi radimo zajedno. Ja napišem tekstove i onda zajedno stvaramo muziku i aranžmane. Znamo se svi u dušu, podelimo zadatke, ali odmah se vidi da li je neka pesma dobra ili ne. Ako dobro zvuči uz gitaru još bolje će zvučati na CD-u, jer ako pesma ne zvuči dobro, ne postoji taj aranžman koji će je popraviti, pojašnjava Đorđević.

Komentarišući nedavne zvanične pozive da naredne godine Riblja čorba gostuje u Zagrebu Bora Đorđević kaže da bi to bilo gostovanje visokog rizika, zbog čega su se odlučili na svirku bez prisustva publike!

-To bi trebalo da bude gostovanje na najvišem mogućem nivou, u okviru kulturne saradnje dve države.
“Neću da idem u Zagreb da tezgarimo, već da tamo idem kao ponosni Srbin sa istetoviranim Srpskim grbom. Kad se vojvoda Tomo odluči da u Zagreb pošalje vojvodu Boru Hrvati će uživati”, kaže Đorđević.

Đorđević i Aleksić uglas ističu oduševljenje sa do sada izgrađenim sadržajima u Andrićgradu.

-Dugo se znam sa Emirom Kusturicom koji je veliki umetnik svetskoga glasa i divan čovek. Tu politika naprosto prestaje, kad čovek napravi ovakva remek dela, kao što je Andrićgrad u Višegradu i Mećavnik u Mokroj Gori, ističe Đorđević, naglašavajući da je Andrićgrad već sada postao kultno mjesto za nastupe glumaca, muzičara i ostalih umjetnika iz Srbije, a kad bude završen da će to biti kultno mjesto za svjetski najpoznatije umjetnike.

Slavko Heleta