- Prebiću Brus Vilisa kao mačku. Biće krvav, modar, nalupan, ubiven od batina. Nalemaću ga onako kao što tabaju kršne delije iz mokrogorskih krajeva. Posle svega će, jadan i bedan, javno priznati poraz.

Ovim rečima Emir Kusturica za „Blic“ najavljuje ceremoniju otvaranja šestog Kustendorfa, koji će se u Drvengradu održati od 16. do 22. januara. Revija studentskih filmova, čiji autori dolaze iz 28 država sveta, počeće, kao i prethodni festivali, spektakularno.

Pre nekoliko godina Kusta je, u društvu Nikite Mihalkova, „sahranio“ Vilisa kao simbola „lošeg filma“, kasnije ga i „oživeo“ demonstrirajući globalnu moć Holivuda nad umetničkim ostvarenjima. Sada je rešio da ga javno prebije.

- Festival otvaramo Brus Vilis i ja, i to krvavom tučom iz koje će on izvući deblji kraj. Naravno, radi se o montiranom hologramskom sukobu,  koji će na zidu crkve biti prikazan specijalnim projektorom.

Dok pretučen bude napuštao poprište bitke, pitaće ga holivudski prijatelji „da li Kusturici ima kraja“. Na to će on odgovoriti: „Ne, Kusturica je neuništiv“

- prenosi Emir detalje koje će posetioci Kustendorfa videti prve festivalske večeri.

Pesničenje reditelja i glumca pratiće direktor Kanskog festivala Tjeri Fremo, Vinsent Marval, vlasnik producentske kuće „Wild bunch“, i Zang Jimou, jedan od najvećih kineskih filmskih stvaralaca današnjice, čiji će film „Cveće rata“biti prikazan iste večeri. Jimou će, inače, biti posvećenfilmski ciklus „Retrospektiva velikana“.

- Monika Beluči i Brajan Feri na Kustendorf stižu 19. i ostaju tu do 22. januara. U međuvremenu će doći i Dejvid Gilmur i Nik Mejston, pevač i bubnjar „Pink Flojda“ – prenosi Kusturica.
Logično je očekivati da će zvučna imena iz sveta filma i muzike, pre svega prelepa Monika, zahtevati poseban tretman u Mokroj Gori, ali…
- Nikakve specijalne zahteve u vezi sa boravkom nisu imali. Još ne znam ni gde ću ih ugostiti, ali u svakom slučaju smeštaj neće biti ni po čemu poseban. Čekam ih uobičajenom trpezom na kojoj će se naći meso, čvarci, pršuta, sir, kajmak, podrazumeva se i domaća rakija – uverava Emir, domaćin Kustendorfa.

Blic