Juče su u Andrićgradu razgovarali naš proslavljeni režiser Emir Kusturica i prof. dr Stevan Trbojević prorektor za nauku, istraživanje i razvoj Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Teme razgovora bile su svi vidovi saradnje u oblasti umjetnosti i edukacije.

Sagovornici su u višečasovnom razgovoru analizirali kulturno – obrazovni prostor Srpske, akcenat stavljajući na korišćenje zajedničkih resursa u cilju formiranja respektivnog kulturnog, obrazovnog i umjetničkog prostora okrenutog budućnosti.

Uz više različitih dogovora u sferi zajedničke saradnje, treba istaći zajedničko angažovanje da se učini sve što je potrebno kako bi u Andrićgradu bio formiran Univerzitet lijepih umetnosti Republike Srpske.

Kusturica i Trbojević istakli su značaj ovog kapitalnog projekta za Republiku Srpsku i sve zemlje okruženja. Dinamika kulturnih i umjetničkih dešavanja bila bi značajno unapredjena, a kvalitetan sistem obrazovanja i edukacije unio bi sistematičnost i svjetske trendove, inicirajući sve kulturne i umjetničke institucije Republike Srpske i povezujući obrazovne ustanove na cjelokupnom prostoru.

Ogroman značaj koji Univerzitet u Istočnom Sarajevu ima za obrazovni sistem Republike Srpske kao i vanvremenska vizija i realnost Andrićgrada kao jedinstvene istorijsko – kulturne i umjetničke institucije dovoljan su garant budućeg strateškog partnerstva i realizacije dogovorenih projekata i akcija.

Sagovornici nisu krili zadovoljstvo postignutim dogovorima a konkretizovana je dinamika budućih zajedničkih aktivnosti. Na poziv prof. Trbojevića, proslavljeni režiser obećao je skoru posjetu Univerzitetu u Istočnom Sarajevu.

(Izvor: ues.rs.ba)