Akademik Matija Bećković i Janko Kusturica, unuk režisera Emira Kusturice, presijecanjem vrpce danas su u Andrićgradu, u prisustvu visokih republičkih zvanica, svečano otvorili multipleks bioskop sa tri dvorane opremljene najsavremenijim K-2 projektorima.

Nakon toga, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srpske Aleksandar Džombić prisustvovali su projekciji filma “Pravoslavlje”, koji je dio svjetskog projekta o religijama, a koji je režiser Emir Kusturica snimio prošle godine u Hercegovini.

“U najsavremenijoj filmskoj dvorani u regionu vidjeli ste petnaestominutni film na koji ću dosnimiti još dvije filmske priče i dati naslov filmskoj storiji `LJubav i rat`. Taj film će biti prvi iz Republike Srpske koji će se 2014. godine pojaviti na festivalu u Kanu. Film će se snimati u Hercegovini u aprilu, junu i julu naredne godine”, pojasnio je Kusturica.

Nakon filmske projekcije, kojoj je prisustvovalo više od 400 gledalaca, otvorena je Gradska kuća, odnosno velelepna zgrada opštine koja se nalazi na Trgu Nikole Tesle u Andrićgradu.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je svim građanima koji su dobili zgradu opštine dostojnu divljenja, jer je sadašnja građena još u doba austrougarske vladavine.

“Najvažnije je da iza sebe ostavljamo rezultate rada koji su vidljivi”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, jedna ideja nastala u neobaveznom razgovoru sa Kusturicom postala je veoma obavezna, a iz nje niče grad od kamena i mermera – Andrićgrad.

“Ovo je veliki projekat za naše uslove, ali mi se obavezujemo da će na Vidovdan 2014. godine biti završen i time podignut spomenik Ivi Andriću, koji je skoro bio zaboravljen i pominjan samo na dan kada mu je uručena Nobelova nagrada za književnost”, rekao je Dodik.

Predsjednik Srpske poručio je da će grad od kamena sa svim objektima u njemu i Andrićevim spomenikom u sredini osmišljavati put u budućnost i narod činiti razumnim i razboritim, kao što je bio i slavni pisac.

“Andićgrad će biti na ponos i uslugu Višegrađanima, ali i brojnim turistima, koji će prolazeći njegovim ulicama putovati kroz prošlost da bi ušli u budućnost”, zaključio je Dodik.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić, koji je zajedno sa načelnikom opštine Višegrad Tomislavom Popovićem svečano otvorio Gradsku kuću, rekao je da je zadovoljan brzom realizacijom projekta izgradnje Andrićgrada u koji su se, osim Kusturice, uključili i Vlada Srpske, opština i “Elektroprivreda Republike Srpske”.

“Projekat je veoma važan za ovaj dio Srpske i u njemu je sadržana i kultura i religija, a posebno nauka i umjetnost”, rekao je Džombić.

Načelnik opštine Višegrad Tomislav Popović naglasio je da je danas najsvečaniji dan u Višegradu u posljednje vrijeme, jer se dogodilo nešto za šta je malo ko u početku vjerovao da će se ostvariti.

“Najveću korist od ovog projekta imaće Višegrad, koji će biti grad u koji će se dolaziti češće nego do sada, jer se u njemu ima šta vidjeti i čemu se diviti”, rekao je Popović.

On je istakao da se na ovom primjeru vidi “kako složna braća kulu grade”, aludirajući na zajedničke napore predsjednika i premijera Republike Srpske i Kusturice na realizaciji projekta.

Režiser Emir Kusturica rekao je da je Andrićgrad primjer kako se jezik književnosti prevodi u arhitekturu i materijalnu formu.

“Čovjek kad uđe u grad, prođe ulicom od mermera i stane pred zgradu opštine sa uglačanim stepenicama i renesansnim stubovima zamisliće se gdje je došao i u nju sigurno neće ući u gumenim opancima i kaljavim cipelama”, rekao je Kusturica.

Književnik Matija Bećković pjesnički se izrazio govoreći o Andrićgradu, istakavši da je grad od kamena već star hiljadu godina, jer je toliko trebalo da se rodi pisac kao što je bio Ivo Andrić.

“Ovom već opjevanom i opisanom gradu raduju se i živi, ali i pokojni koji ga sa visina gledaju”, rekao je Bećković.

U Andrićgradu danas je otvorena i knjižara “Službenog glasnika” iz Beograda sa natpisom “Meša Selimović”, iako je Kusturica nedavno rekao da će se zvati “Ili, ili”. Otvorena je “Art galerija” na samom ulazu u grad.

(SRNA / Radoje Tasić)