Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica rekao je danas, pokazujući jednu nezavršenu veliku prostoriju u zgradi Andrićevog instituta u Višegradu, da će u tom salonu, koji će moći da primi oko 100 gostiju, predsjednik Republike Srpske dodjeljivati nagradu za najbolju knjigu u vrijednosti od 100.000 evra.

“Za ovu prestižnu književnu nagradu imaće pravo da se bore književni stvaraoci iz zemalja Istočne Evrope, koji pišu na slovenskim jezicima”, dodao je Kusturica.

On nije precizirao kako će se nagrada zvati i kad će biti ustanovljena, ali je potvrdio da će se dobijati u Andrićgradu jednom godišnje.

“Salon će moći da koristi i opštinska administracija za svečane prilike, a zgrade Andrićevog instituta i Gradske kuće povezane su podzemnim prelazom”, rekao je Kusturica Srni.

Prema njegovim riječima, zgrada opštine, koja se nalazi na nedavno otvorenom Trgu Nikole Tesle, biće završena u septembru.

Slavni režiser i graditelj je pojasnio da će skoro sve zgrade koje su grupisane oko trga, na kome je otvorena Gradska kafana “Goja” i postavljen spomenik Ivi Andriću, biti završene do Nove godine, gdje će se prirediti i novogodišnji doček.

“Biće gotov i bioskop, knjižara, dio pozorišta i opštine, gdje će ‘stranke’ da bi ‘dobile pečat’ gaziti skromnim mramorom umjesto sadašnjeg opštinskog linoleuma”, smješka se Kusturica.

Osnivač Andrićgrada ističe da će “stranke” i drugi gosti dok budu pili kafu u Gradskoj kafani gledati neobične građevine oko sebe i razmišljati da li se nalaze u Trebinju, Dubrovniku, Padovi ili Višegradu.

Već naredne 2013. godine, tvrdi Kusturica, planirano je da se završi gradnja Karavan saraja ili kamenog hana, koji je postojao nedaleko od Ćuprije na Drini.

“Ta kamena građevina, čiji je zadužbinar kao i Ćuprije bio Mehmed-paša Sokolović je propala zbog neimaštine iako su ovdje živjeli i muslimani koji su bili većinski narod”, rekao je Kusturica.

Kusturica se osvrnuo i na napade onih koji ga nazivaju nacionalistom, a on u Andrićgradu obnavlja karavan saraj iz turskog perioda.

“Ti su ili pakosni ili bijesni ili oboje zajedno”, kaže Kusturica.

Slavni srpski režiser zaključuje da je u Višegradu nestao dio njegove istorije, pa i karavan saraj.

“Srećom, ovaj grad, Andrićgrad, na ušću Rzava u Drinu ne može nestati. U njemu će egzistirati opštinska administacija, odvijati se kulturni sadržaji, raditi hoteli, robna kuća, knjižara i druge ustanove. Živjeće ovdje i Andrićev institut, koji će izdržavati Vlade Srbije i Republike Srpske”, rekao je Kusturica.

Na pitanje kakva je veza između Drvengrada u Mokroj Gori i Andrićgrada u Višegradu, Kusturica je jednostavno odgovorio – stari voz “ćira”.

(Srna)