Na svečanosti kojoj je prisustvovao veliki broj kulturnih i javnih radnika iz Republike Srpske i Srbije u Andrićgradu u Višegradu danas je na Trgu Nikole Tesle otkriven spomenik Ivi Andriću. Govoreći o značaju grandioznog projekta izgradnje Andrićgrada, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da će se u njemu i Andrićevom institutu na najbolji način afirmisati sam pisac i nacionalne vrijednosti srpskog naroda.

“Ovaj grad od kamena treba da promijeni imidž cijele opštine, ali i da pošalje jasnu poruku da srpski narod ne želi da se odrekne svojih velikana i da je spreman da gradi i građevine ovakvog tipa, koje će podsjećati na veliko djelo našeg nobelovca”, rekao je Dodik.

Režiser i graditelj Emir Kusturica rekao je da je od danas počeo da živi novi grad o kome će se pjesnički razmišljati da li je stariji ili mlađi od Ćuprije na Drini.

“Mi smo prvo uradili njegovo srce – glavni trg i građevine oko njega. Istina je da Andrićgrad nastaje kao grad stvaralaštva umjetnosti i pomirenja. Biće to internacionalna pozornica na kojoj će se ponavljati propuštene lekcije iz renesanse. Ovo što vidite nije fatamorgana niti lažna slika života koji često stvara savremena arhitektura. Ovaj grad i trg na njemu su stvoreni na dramatičnoj raskrsnici svijetova iscrtanih literaturom velikog pisca. Nastao je kao reagovanje na rušenje Andrićeve biste 1991. godine i pouka da nije red rušiti spomenike nobelovaca”, istakao je Kusturica.

On je poručio da “guranje” u zaborav veličina kao što je Ivo Andrić prijeti da čitav narod završi u zaboravu.

“Predsjendik Srpske Milorad Dodik prihvatio je da se gradi Andrićgrad i mi zajedno prvi u svijetu jednom nobelovcu gradimo jedan grad”, dodao je Kusturica.

Kusturica je za Andrića rekao da je bio miran kao okean, ali nemirne i ranjive duše ogromnog dara, doktor filozofije, te je, osim velikog literarnog djela, upisao u svoju biografiju i borbu za slobodu svog naroda, jer je bio član organizacije “Mlada Bosna”.

Najveći živi srpski pjesnik Matija Bećković, stojeći ispred Andrićevog spomenika na Trgu Nikole Tesle, podsjetio je da se ona prekinuta proslava Vidovdana na Mezalinu, kojom se završava roman “Na Drini ćuprija”, nastavlja na ovom mjestu u Andrićgradu – remek djelu Emira Kusturice.

“Kao što u Andrićevom djelu nema nijedne zapete koju on nije povukao, tako ni u Andrićgradu nema nijedne čivije koju Emir Kusturica nije zakucao ili rekao gdje da se zakuca”, rekao je Bećković.

On je dodao da je to djelo velike odanosti umjetnika umjetniku i umjetnosti kakvu svijet nije vidio.

“Nije prvi put da se kamenovi sa naših planina sami sjate na jedno mjesto i uzidaju u neko zdanje podignuto u slavu rodu, majstoru i majstorstvu”, rekao je Bećković.

Na svečanosti u Andrićgradu govorili su i ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić, izaslanik predsjednika Srbije Tomislava Nikolića – Oliver Antić i novoizabrani mandatar za sastav Vlade Srbije Ivica Dačić.

Ključeve Andrićgrada Kusturica je uručio predsjedniku Srpske Dodiku, Jeremiću i Bećkoviću.

Izvor: SRNA