У Андрићевом институту 28. јуна биће уприличено традиционално обиљежавање Видавдана, догађаја који сваке године окупља истакнуте личности из свијета умјетности и књижевности, пружајући публици јединствену прилику да се упозна са врхунским остварењима на пољу културе.

ПРОГРАМ, Андрићев институт, 14 часова

Додјела „Велике награде Иво Андрић“

Централни догађај овогодишњих свечаности је додјела престижне „Велике награде Иво Андрић“ чији су овогодишњи лауреати Абдулразак Гурна, нобеловац чија дјела истражују комплексности идентитета и миграција, и Саша Радојчић, истакнути српски пјесник и есејиста познат по својој дубокој лирској интуицији и филозофским разматрањима. Додјела ће се одржати у свечаној сали Андрићевог института.

Изложба дјела Славка Крунића и музички наступ Аморосо дуа

Након додјеле награде, у Галерији „Петар Лубарда“ биће отворена изложба дјела угледног сликара Славка Крунића. Његове слике, које обилују богатим колоритом и дубоким емотивним набојем, успјевају да посматрачу пренесу сложене наративе и животне приче. Изложба Крунићевих дјела у Вишеграду представља ријетку прилику да публика ужива у дјелима која су освајала престижне галерије широм свијета.

Изложбу ће употпунити наступ Аморосо дуа, младих умјетника са Музичке академије Универзитета у Источном Сарајеву, Вехбије Хоџића и Сенке Слипац, који ће изводити дјела класичне и филмске музике.

Позоришна представа „Књига о Милутину – део први“,

Биоскоп „Доли Бел“, 19 часова

Као завршни догађај свечаности, у биоскопу „Доли Бел“ у 19 часова биће изведена позоришна представа „Књига о Милутину – део први“, Звездара театра, у режији истакнутог Егона Савина. Ова представа, базирана на истоименом роману Данка Поповића, доноси снажну антиратну поруку кроз животну причу Милутина Остојића, коју маестрално тумачи Ненад Јездић. Представа, са трајањем од 105 минута, успјева да кроз једноставну сценографију и снажан драмски израз пренесе све слојеве и комплексности живота обичног српског сељака, те његовог размишљања о бесмислу рата и животним вриједностима.

Због ограниченог броја мјеста, сви који желе да погледају представу могу преузети бесплатне улазнице у Биоскопу „Доли Бел“ сваког дана од 20 часова од среде 19. јуна.

видовдан-2024-Recovered-123-684x1024