Српски режисер Емир Кустурица истакао је да вечерас у Андрићграду почиње нови живот старих филмова у оквиру програма Кинотеке Републике Српске и да је то најљепше што је могло да се деси у овом мултиплексу поред свих осталих посебности.

Кустурица је додао да је вечерас у Мултиплексу „Dolly Bell“ почела рестроспектива филмова легендарног Павла Вуисића са филмом „Сјећаш ли се Доли Бел?“.

Он је нагласио да је ово вријеме култова, митова и да ово друштво полако потискује своје митове, а преузима туђе.

„Међутим, кад се сјетимо колико је било великих глумаца – Паја Вуисић је ниво најмање Марлона Бранда. Ми смо, дакле, имали свог Бранда зато што он није марио за тим јер је већ у педесет и некој отишао да пеца рибу, није му се више глумило. Такви људи и такве култове и легенде смо имали и ми“, навео је Кустурица.

Он је додао да на овај начин желе да у Вишеграду обнове идеју о њима и изразио наду да ће тај пројекат бити успјешан.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић рекао је да су захвални Кустурици што је уступио биоскоп за приказивање филмских класика, домаћих и страних, да представе добар дио властите продукције, односно продукцију „СРНА“ филма и да на тај начин популаришу филмску умјетност.

„Велику услугу нам је учинила Југословенска кинотека која је обећала да ће дати све што имају из свог фонда као и неке продуцентске куће из Србије“, навео је Лаловић.

Лаловић је рекао да су почели са филмовима у којима је играо Павле Вуисић због тога што је он непоновљива личност када је ријеч о глумачком оркестру.

„Он је остварио значајне улоге током своје каријере и иза себе је оставио велика д‌јела“, истакао је Лаловић.

Pavle-Vuisic-KINOTEKA-SAJT

Од 2. до 5. марта, у термину од 19.00 часова, на програму ће бити и филмска остварења: „Маратонци трче почасни круг“, „Петријин венац“, „Отац на службеном путу“ и „Ко то тамо пева“.

Један од највећих српских глумаца Павла Вуисића играо је у око стотину филмова и серија.

Памте се његове култне улоге у серији „Шешир професора Косте Вујића“ и филмовима „Ко то тамо пева“, „Сјећаш ли се Доли Бел?“, „Отац на службеном путу“, „Маратонци трче почасни круг“, „Хајка“, „Кампо Мамула“, „Дим“, „Мачак под шљемом“, „Парче плавог неба“, „Жеђ“, „Хороскоп“, „Инспектор“, „Сам“, „Погон Б“, „Кад чујеш звона“, „Догађај“, „Коњух планином“.

Покровитељи догађаја су Кинотека Републике Српске, Министарство просвјете и културе Републике Српске и Мултиплекс „Dolly Bell“.

Улаз на све пројекције је бесплатан.

СРНА