Традиционалне „Видовданске свечаности“ биће одржане у Андрићграду 28. јуна, на Видовдан, уз садржајан програм којим ће бити представљено богатство културе и традиције.

Програмом је предвиђена Света архијерејска литургија у Храму Светог цара Лазара у Андрићграду, коју ће, поводом храмовне славе, у 9.00 часова служити Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом.

Након литургије биће освештана звона и организована литија до Трга палих бораца, гдје ће бити служен парастос свим српским војницима страдалим од косовског боја до данас, рекао је новинарима протојереј ставрофор Драган Вукотић.

VIDOVDANSKE-SVECANOSTI-678x1024-1

У Андрићевом институту у 15.00 часова биће уприличена додјела „Велике награде Иво Андрић“
Сандру Веронезију, лауреату награде за животно дјело и Енесу Халиловићу, лауреату награде за књигу пјесама.

Из Андрићевог института је саопштено да ће посебну ноту церемонији дати наступ Градског женског хора „Барили“ из Пожаревца.

Предвиђено је и отварање изложбе слика Милене Павловић Барили која се организује у сарадњи са Фондацијом Миленин дом – Галерија Милене Павловић Барили из Пожаревца.

Уочи Видовдана, у Андрићевом институту биће одржан научни скуп „Култура поништавања и поништавање културе: српски случај“ на којем ће учествовати представници различитих дисциплина друштвених и хуманистичких наука из Србије и Српске.

Учесницима скупа ће се обратити оснивач и директор Андрићевог института Емир Кустурица.

СРНА