Представник државног капитала у Андрићграду Недељко Елек изјавио је данас у Андрићграду да ће град од камена остати оно што је и замисао његовог идејног творца Емира Кустурице, а то значи да ће остати центар окупљања слободоумних људи из цијелог свијета.

„Ово наглашавам да неко не би помислио да ћемо /Петера/ Хандкеа замијенити неком, тренутно, популарном пјевачицом. Нећемо! Наставићемо да развијамо културу дијалога, филма, позоришта у овом граду и зато смо и инвестиције подијелили у више фаза“, нагласио је Елек на конференцији за новинаре на којој су представљени садржаји, понуда и будући планови Вишеграда, као и улагања Владе Републике Српске у Андрићград. У другој фази улагања у развој овог туристичког комплекса планирана изградња марине за бродове.

Према његовим ријечима, најзначајнија инвестиција је аква парк „Водено острво“ Вишеград који ће бити изван зидина Андрићграда.

„Већ сад можемо да се похвалимо да ће то бити најбољи аква парк у Европи. Покрећемо и хотел са пет звјездица у Андрићграду. Довешћемо топлу воду из Бање ‘Вилина влас’ до ‘Воденог острва’ чиме ћемо добити термалну ривијеру коју нема нико у овом дијелу Европе у којем ће посао добити 200 људи“, рекао је Елек.

„То је на нивоу једне фабрике. Наш циљ је да ово мјесто буде центар спајања двије најљепше српске планине – Јахорине и Златибора“, рекао је Елек на заједничкој конференцији за новинаре са министром трговине и туризма Републике Српске Денисом Шулићем и идејним творцем Андрићграда Емиром Кустурицом на којој су представљени садржаји, понуда и планови Вишеграда, као и улагања Владе Републике Српске у Андрићград.

elek-kusturica

Елек је истакао да инвестиције не значе ништа ако нема ко да ради, те најавио да ће у Андрићграду бити отворен факултет за туризам у сарадњи са Универзитетом у Источном Сарајеву.

Он је навео да је у плану да се, у сарадњи са надлежним органима Србије и Републике Српске, добије и интегрисани гранични прелаз.

„Нико не жели сатима да чека на граници да би дошао од Мећавника до Андрићграда. Морамо подићи и свијест о екологији. Ружне слике плутајућег отпада у Дрини које гледамо не смију више да се понављају и на заштити природе ћемо заједно радити“, поручио је Елек.

Иако су улагања и сам посао огромни, Елек сматра да је пред њима лак посао.

„Имамо једну овакву монументалну грађевину као што је Андрићград и, баш због тога, желим да захвалим идејном творцу Емиру Кустурици на визији, енергији и храбрости“, нагласио је Елек.

Он је додао да је у данашње вријеме тешко објаснити да неко жели да нешто уради овако велико, а да га не интересује профит.

„Желим да нагласим да сва ова улагања неће промијенити суштину и душу Андрићграда“, поручио је Елек.

Све ове инвестиције у туризам и гасификацију цијеле регије која ће, према његовим ријечима, бити урађена, биће реализоване ради исправљања историјске неправде према овом крају који је запостављан деценијама.

„Зато бих и волио да ови наши сусрети постану чешћи. Да се увијек почетком јуна нађемо овдје и резимирамо шта смо урадили и шта ћемо радити и да то пређе у лијепу традицију“, рекао је Елек.

Елек је позвао представнике медија и туристичке партнере на сарадњу при реалозацији ових планова.

СРНА